Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'engreix polèmic dels ànecs, a "Planta baixa"

Setge al foie: una iniciativa al Senat vol prohibir-lo a Espanya per maltractament animal

El consum de foie s'ha desplomat i alguns senadors ja han demanat de prohibir-lo. És un producte molt controvertit areu del món, perquè implica forçar els ànecs a menjar més del que voldrien

TEMA:
Salut

Nova York acaba de viure l'últim Nadal amb foie. Al novembre entrarà en vigor la prohibició de venda. Al qui l'enxampin venent-ne, li posaran una multa de fins a 2.000 euros.

A França, el temple del foie, els alcaldes de Lió, Grenoble i Estrasburg han decidit retirar-lo dels àpats oficials. I cada vegada és més llarga la llista de països del món que tenen prohibit el foie gras: des de l'Argentina fins a Turquia, passant per Alemanya, el Regne Unit, Itàlia i Suïssa.


Ara, per primer cop, una iniciativa parlamentària també el vol prohibir a l'estat espanyol. Ho ha demanat el senador de Compromís Carles Mulet.

"El debat sobre la prohibició s'ha de donar a l'Estat espanyol. Ja està prohibit a la majoria de països de la Unió Europea i som davant d'un maltractament clar dels animals", ha dit Mulet a "Planta baixa."


El govern espanyol ja ho ha descartat i esgrimeix sobretot motius econòmics. Diu que el foie s'elabora sobretot "en zones rurals amb poques alternatives" i que és una activitat que "evita el despoblament rural". 

 

 

El consum cau

L'últim informe del Ministeri d'Agricultura i Ramaderia sobre el consum d'aliments a Espanya diu que "el consum de foie gras cau fortament". El descens s'emmarca en una caiguda general de la carn transformada, un 35%. Baixen el pernil, el llom embotit i el xoriço, però el que més cau és el foie gras i el paté, fins a arribar a xifres de consum insignificants.

A Catalunya, durant el 2009, vam menjar 423 grams de paté i foie per persona. Després, el consum ha anat baixant fins al voltant dels 300 grams anuals. 

Ara bé, malgrat la tendència a la baixa, segons la patronal del sector, Espanya encara és el segon país del món que més foie consumeix, i un dels principals productors. Cada any se sacrifiquen a Espanya un milió d'ànecs per fer foie. 

Engreix polèmic

La controvèrsia ve sobretot pels últims quinze dies de cria dels ànecs. Els animals acostumen a venir de França, acabats de néixer, i per reproduir les condicions en què estarien amb les seves mares, els primers dies s'estan dins de naus amb la temperatura que necessiten per estar calents. Tenen menjar i aigua sempre a disposició. 

Després, els ànecs pasturen a l'aire lliure entre 9 i 11 setmanes, i mengen blat de moro, tant com volen. També tenen la possibilitat d'entrar dins la nau, si volen. 

I, finalment, entre 10 i 16 dies, passen a la fase d'engreix, que és la polèmica. Aquí estan dins de gàbies i els alimenten dos cops al dia amb grans quantitats de menjar: entre 200 i 500 grams de blat de moro a cada àpat, que els introdueixen al bec amb un tub. Així se'ls infla el fetge, que es farà servir per elaborar el foie gras.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut