Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El col·lapse informatiu, a "Planta baixa"

Saturats per la Covid: "Miro massa les notícies?"

L'excés d'informació sobre la pandèmia ha afectat la salut mental de la població: l'estrès, la por i l'ansietat en són els efectes col·laterals

TEMA:
Notícies

La infodèmia és la sobreabundància d'informació sobre la pandèmia. Els estudis científics demostren que el fet de rebre tants inputs informatius pot provocar una sensació de risc per a la salut més gran i amplificar l'estrès i l'ansietat en la població. Són les altres conseqüències col·laterals de la pandèmia, que van més enllà del virus.

A "La resistència" de "Planta baixa" analitzem els efectes de la pandèmia sobre la salut mental de la mà de la psicòloga i professora Alba Alfageme. Avui ens ha aportat algunes claus per evitar la saturació informativa sobre la Covid-19.

 

  • Una amenaça important al nostre benestar emocional

La por ha tingut un paper cabdal en les informacions sobre el coronavirus. Les notícies ens fan estar en una alerta constant i això ens preocupa. Alhora, la informació falsa afegeix més estrès a tot plegat: les "fake news" generen inseguretat i falta de control.

Per això és clau buscar la veu dels experts. Les seves respostes poden ajudar a calmar el nostre neguit i no generar més alarma. En aquest sentit, Alfegeme comenta:

"Han faltat més veus, i no nomes les dels epidemiòlegs, per poder-nos oferir altres visions sobre el que passava. Una visió més humanista per poder oferir espais de diàleg sobre com ens trobàvem."

Per tot això, Alba Alfageme ens proposa una sèrie de quatre consells per controlar el consum d'informació:
 

 

Estableix hàbits saludables. Controla el temps que dediques al dia per parlar del tema. Un excés d'informació genera malestar limitant.

 

En el cas de la informació sobre la Covid, cal recórrer a les fonts oficials. Les "fake news" generen dubtes i aporten més por, crispació i tensió. Hem d'evitar caure en el parany del negacionisme.

 

La sobresaturació ens impedeix entendre el que està passant. El cervell necessita un temps per poder analitzar i pair la informació que rebem.

 

Desconnectar per connectar-nos amb nosaltres mateixos. Desconnectar millora l'estat d'ànim perquè ens permet centrar-nos en la nostra vida i el present que vivim, fent activitats que generin satisfacció personal. Canviem el soroll pel silenci: sense llegir, veure o escoltar notícies.

 

"El camí a totes les coses grans passa pel silenci."

Friedrich Nietzsche

ARXIVAT A:
Notícies

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut