Repartidors de Glovo capten persones sense papers perquè facin la seva feina
Quatre mesos després de la mort d'un empleat migrant que havia rellogat el compte d'un altre usuari, hem parlat amb dos treballadors en la mateixa situació
Consten com a repartidors de Glovo però ells no fan la feina. Busquen per internet persones sense papers, que no tenen cap opció de tenir contracte al mercat legal, els donen la motxilla groga i els fan treballar.
Els usuaris registrats es queden al voltant del 30% dels beneficis i fan pagar als repartidors reals l'IVA i l'IRPF, tot i que ni cotitzen ni estan assegurats.
Un equip de #PlantaBaixaTV3 ha parlat amb dues persones que es troben en la mateixa situació que el repartidor nepalès de @Glovo_ES que va morir el 26 de maig, relloguen comptes de la plataforma sense tenir papers
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) September 18, 2019
▶ https://t.co/ODVLbNMZmR pic.twitter.com/Zx6NxyuVJi
Fa quatre mesos, un repartidor d'origen nepalès va morir atropellat a Barcelona mentre circulava amb la motxilla de Glovo. No figurava com a treballador de l'empresa i Glovo mai no va reconèixer que fos un accident laboral. Davant de la pressió dels "riders", l'empresa va acabar pagant una indemnització a la família.
Quatre mesos més tard, però, la situació es manté. Glovo diu que aquest 2019 ha detectat 461 casos d'ús fraudulent de l'aplicació, però n'hi ha molts més que s'escapen del control de l'empresa. A les xarxes socials, es publiquen cada dia anuncis de relloguer de les llicències.
El programa "Planta baixa" ha parlat amb dos "riders" que treballen a través del compte d'un altre usuari. "Sense papers, aquí no ets ningú", diu ella. "No tinc els papers en regla, per aquest motiu treballo amb un altre compte, un compte llogat", afegeix el noi. A través de Facebook han trobat la llicència amb què treballen.

Ell ingressa uns 500 euros al mes, però n'ha de pagar 200 a l'amo de la llicència i, a més, li cobra els impostos. Diu que difícilment pot viure amb aquests diners, però no té cap altra opció de treballar legalment.
En funció d'un algoritme complex, que té en compte la valoració que fan els clients i el nombre de comandes que fan els "riders", entre altres, Glovo fixa una puntuació que va des dels zero punts fins als cent. A partir d'aquesta valoració l'empresa deixa que els treballadors facin més o menys hores.
La resposta de la Generalitat
Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, ha afirmat que des de l'administració comparteixen el criteri d'Inspecció de Treball i ha afegit que "aquesta pràctica del rellogat de la llicència per nosaltres és irrellevant. Consideraríem tots els treballadors com a treballadors del règim general":
"Qualsevol persona que treballi per una plataforma ha de tenir garantits els seus drets", @JosepGinesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de @gencat a #PlantaBaixaTV3 sobre els repartidors de @Glovo_ES amb llicències rellogades
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) September 18, 2019
▶ https://t.co/ODVLbNvnYh pic.twitter.com/u2I00zrCsQ
Què hi diu Glovo?
Glovo, que no ha acceptat venir al programa, ha reconegut a "Planta baixa" aquesta situació. L'empresa ha exposat també que "la seguretat dels repartidors de Glovo és una de les prioritats de la companyia". Sigui com sigui, després de quatre mesos encara hi ha treballadors que relloguen comptes d'usuari, sense tenir cap classe de dret laboral i assegurança:
.@glovo_ES no ha volgut venir a #PlantaBaixaTV3, però han fet un escrit en què diuen que aquest any han eliminat 461 comptes i que la "seguretat dels repartidors és una de les prioritats de la companyia", però hi ha judicis pendents
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) September 18, 2019
▶ https://t.co/ODVLbNMZmR pic.twitter.com/aRqmEGsNh8
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca