Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"Planta baixa" destapa un cas d'explotació laboral

Repartidors de Glovo capten persones sense papers perquè facin la seva feina

Quatre mesos després de la mort d'un empleat migrant que havia rellogat el compte d'un altre usuari, hem parlat amb dos treballadors en la mateixa situació

Consten com a repartidors de Glovo però ells no fan la feina. Busquen per internet persones sense papers, que no tenen cap opció de tenir contracte al mercat legal, els donen la motxilla groga i els fan treballar.

Els usuaris registrats es queden al voltant del 30% dels beneficis i fan pagar als repartidors reals l'IVA i l'IRPF, tot i que ni cotitzen ni estan assegurats.


Fa quatre mesos, un repartidor d'origen nepalès va morir atropellat a Barcelona mentre circulava amb la motxilla de Glovo. No figurava com a treballador de l'empresa i Glovo mai no va reconèixer que fos un accident laboral. Davant de la pressió dels "riders", l'empresa va acabar pagant una indemnització a la família.

Quatre mesos més tard, però, la situació es manté. Glovo diu que aquest 2019 ha detectat 461 casos d'ús fraudulent de l'aplicació, però n'hi ha molts més que s'escapen del control de l'empresa. A les xarxes socials, es publiquen cada dia anuncis de relloguer de les llicències.

El programa "Planta baixa" ha parlat amb dos "riders" que treballen a través del compte d'un altre usuari. "Sense papers, aquí no ets ningú", diu ella. "No tinc els papers en regla, per aquest motiu treballo amb un altre compte, un compte llogat", afegeix el noi. A través de Facebook han trobat la llicència amb què treballen.


Ell ingressa uns 500 euros al mes, però n'ha de pagar 200 a l'amo de la llicència i, a més, li cobra els impostos. Diu que difícilment pot viure amb aquests diners, però no té cap altra opció de treballar legalment.

En funció d'un algoritme complex, que té en compte la valoració que fan els clients i el nombre de comandes que fan els "riders", entre altres, Glovo fixa una puntuació que va des dels zero punts fins als cent. A partir d'aquesta valoració l'empresa deixa que els treballadors facin més o menys hores.


La resposta de la Generalitat

Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, ha afirmat que des de l'administració comparteixen el criteri d'Inspecció de Treball i ha afegit que "aquesta pràctica del rellogat de la llicència per nosaltres és irrellevant. Consideraríem tots els treballadors com a treballadors del règim general":


Què hi diu Glovo?

Glovo, que no ha acceptat venir al programa, ha reconegut a "Planta baixa" aquesta situació. L'empresa ha exposat també que "la seguretat dels repartidors de Glovo és una de les prioritats de la companyia". Sigui com sigui, després de quatre mesos encara hi ha treballadors que relloguen comptes d'usuari, sense tenir cap classe de dret laboral i assegurança:

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut