Quins són els efectes de la Covid al cervell?
Més de 300 estudis d'arreu del món han detectat anomalies neurològiques en pacients de Covid
Quins són els efectes de la Covid al cervell?
Les conseqüències neurològiques de la Covid, a "Planta baixa"

Quins són els efectes de la Covid al cervell?

Més de 300 estudis d'arreu del món han detectat anomalies neurològiques en pacients de Covid

Xènia Santigosa
TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Del coronavirus en coneixem, sobretot, les seves afectacions respiratòries. Però estudis d'arreu del món també han detectat una prevalència d'anomalies neurològiques en pacients de Covid-19. La neurobiòloga Mara Dierssen ha explicat a "Planta baixa" que es tracta de símptomes lleus, com mals de cap o pèrdua d'olfacte, però també resultats més greus relacionats amb atacs cerebrals, convulsions i incapacitat de parlar. Segons dades preliminars dels diversos estudis, l'ictus també pot ser una complicació del virus, tot i que és menys comuna.

 

La majoria d'investigadors creuen que l'efecte neurològic del virus és un resultat indirecte de la falta d'oxigen al cervell, o el subproducte de la resposta inflamatòria del cos. De fet, alguns científics sospiten que el virus no causa la mort i ni una insuficiència respiratòria per una afectació als pulmons, sinó pels danys en el tronc encefàlic del cervell.

 

L'impacte psicològic de la pandèmia

Preocupa també l'impacte psicològic que la pandèmia pugui tenir a llarg termini a nivell mental i cerebral. Es calcula que uns cinc milions de supervivents de la grip del 1918 van experimentar estats d'esgotament extrem a llarg termini. El virus d'aquella grip va causar danys permanents i profunds en les neurones de dopamina del cervell i del sistema nerviós cerebral.

S'han fet estudis a Espanya que demostren que el confinament és una font d'estrès, però també ho són –segons Mara Dierssen– altres factors com la falta d'informació o la claredat en les mesures de contenció, per exemple. I això també pot tenir conseqüències més a llarg termini, com depressió o trastorns de salut mental.

També hi ha casos de Covid persistent, fins i tot en asimptomàtics, amb boira mental, en què es produeixen alteracions cognitives, com cansament, marejos, pèrdues de memòria, falta d'atenció o de concentració; uns símptomes que valdria la pena estudiar.

ARXIVAT A:
Coronavirus

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut