Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els millors i pitjors pernils, a "Planta baixa"

Quin pernil hem de comprar per Nadal?

La periodista experta en nutrició Núria Coll explica les diferències nutricionals entre el pernil serrà i els diversos tipus de pernil ibèric

El pernil ibèric és millor que el pernil serrà? És millor comprar una espatlla o una cuixa? Núria Coll, periodista experta en nutrició, ens ha explicat a "Planta baixa" les diferències nutricionals dels diversos tipus de pernil.

El pernil serrà

El serrà fa menys olor, el greix està al lateral i no està infiltrat, com sí que passa amb l'ibèric, i és un greix de molt mala qualitat. El porc serrà és un animal que no s'ha mogut durant la seva criança, ha estat engreixat acceleradament i amb pinso. És el pernil menys aconsellable.

El pernil d'enceball

Ha menjat pinso, cereals i lleguminoses, però és de raça ibèrica. El trobareu etiquetat amb l'etiqueta blanca.

El pernil d'enceball de camp

Ha estat criat amb pinso d'engreix i alguns aglans. Es crien en espais més grans i per tant, té més greix infiltrat que el d'enceball i, per tant, és més gustós i més saludable. El color de l'etiqueta és verd.

 

 

El pernil ibèric 50%

En aquest cas, només un dels dos progenitors del porc és 100% ibèric. Pot ser 50% duroc i 50% ibèric, per exemple. El crien amb glans i pastures naturals fins que arriba els 50 quilos. L'etiqueta que porta és de color vermell.

El pernil Ibèric 100% gla

És el millor pernil ibèric, 100% de raça ibèrica i alimentat només a base de glans i pastures naturals. Durant 60 dies corre a l'aire lliure, se li enforteix la musculatura i això és el que fa que generi més àcids grassos.

L'àcid oleic és un greix monoinsaturat tan bo com l'oli d'oliva o l'alvocat. Segons Coll, "és molt millor menjar ibèric de gla un cop a la setmana que pernil serrà cada dia". El reconeixereu a la botiga perquè porta l'etiqueta de color negre.

 

Quin pernil hem de comprar per Nadal?
 

 

Ecològic o no?

Tot i que sempre és aconsellable menjar productes ecològics, en aquest cas "no és tan necessari com en altres productes", assegura Coll. L'única diferència és que a l'ecològic li donen pinso ecològic fins que el porten a la devesa.

El realment important a nivell nutricional, però, és la pastura del porc i l'etapa en què campa per la devesa, que és com es crien els porcs ibèrics 100% de gla.

Espatlla o cuixa?

Sempre hi ha hagut una tendència a comprar la cuixa, però realment si hem de triar entre les potes del davant (espatlles) o les del darrere (cuixes), la Núria Coll aconsella triar les espatlles. L'espatlla és més fibrosa, està més oxigenada i té més greix. A més a més, acostuma a ser més barata que el pernil.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut