Què hem de fer amb els aliments florits?
Què n'hem de fer, del menjar que se'ns floreix a casa? L'hem de llençar o el podem aprofitar pelant-ne el trosset florit? La periodista Núria Coll ens ha resolt els dubtes a "Planta baixa"
- TEMA:
- Alimentació
La periodista Núria Coll ens ha explicat a "Planta baixa" què hem de fer quan se'ns floreixen els aliments: és millor llençar-los o els podem aprofitar pelant-ne el trosset florit?
Si el menjar florit són aliments tous (fruita i verdura tova, pa o formatge suau) és clau que els llencem perquè encara que els separem del tros florit, pot ser que hagi penetrat a la resta de l'aliment.
Els aliments humits tenen més risc de formar toxines i, en el cas dels formatges, si estan envasats, la superfície exposada a la contaminació és més gran, de manera que pot ser que estiguin repartits els fongs per tot el producte.
Pel que fa a la fruita, a la poma, la pera o el tomàquet és més fàcil que hi penetrin els filaments indetectables dels fongs, a través dels quals s'alimenten.
D'altra banda, els guisats, plats preparats, sobres, arròs cuinat o pasta són plats que tenen humitat i, per tant, si apareixen fongs ho hem de llençar tot.
? Què hem de fer amb el menjar que se'ns floreix a casa? L'hem de llençar directament? El podem aprofitar pelant-ne el trosset florit?
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) January 26, 2022
? @nurcoll ens ha respost tots els dubtes ? #PlantaBaixaTV3
? https://t.co/hYObUhMmTP pic.twitter.com/AfLGnZgWrI
Igual que passa amb el pa i els productes de pastisseria i brioixeria, que, encara que hagin passat pel forn, les masses al ser esponjoses i plenes de cavitats, són ideals per a l'expansió dels fongs.
Els pots de confitura o melmelades són un altre exemple: tot i tenir sucre, que és un conservant natural, també la contaminació per fongs pot aparèixer.
I els ous? A l'hora de manipular l'ou, convé tenir present el perill de la toxoinfecció més habitual: la salmonel·losi. Per això és important que els posem a la nevera, idealment a la part central i interna, i no pas a les oueres de la porta, que són poc fresques.
Hi ha algun aliment que es pugui aprofitar?
El pernil i embotits curats ja tenen el conservant i, per tant, si traiem la part florida, els podem menjar. També els formatges durs com el manxego, l'emmental o el gouda i vegetals i fruita com la pastanaga o la col.
Què no hem de guardar a la nevera?
- Els tomàquets: no cal guardar-los a la nevera perquè provenen de regions subtropicals i la nevera els fa perdre aroma i gust
- L'alfàbrega: igual que els tomàquets, es panseix abans d'hora si la posem a la nevera.
- Les patates: s'han de guardar en un lloc fresc i a les fosques, ja que si no es tornen verdes
- Els alls i cebes: s'han de conservar fora, i, sobretot, no deixar mitja ceba oberta a la nevera perquè es fa malbé.
- L'alvocat: tampoc ha d'anar a la nevera.
- ARXIVAT A:
- Alimentació