Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els aliments florits, a "Planta baixa"

Què hem de fer amb els aliments florits?

Què n'hem de fer, del menjar que se'ns floreix a casa? L'hem de llençar o el podem aprofitar pelant-ne el trosset florit? La periodista Núria Coll ens ha resolt els dubtes a "Planta baixa"

TEMA:
Alimentació

La periodista Núria Coll ens ha explicat a "Planta baixa" què hem de fer quan se'ns floreixen els aliments: és millor llençar-los o els podem aprofitar pelant-ne el trosset florit?

Si el menjar florit són aliments tous (fruita i verdura tova, pa o formatge suau) és clau que els llencem perquè encara que els separem del tros florit, pot ser que hagi penetrat a la resta de l'aliment.

Els aliments humits tenen més risc de formar toxines i, en el cas dels formatges, si estan envasats, la superfície exposada a la contaminació és més gran, de manera que pot ser que estiguin repartits els fongs per tot el producte.

Pel que fa a la fruita, a la poma, la pera o el tomàquet és més fàcil que hi penetrin els filaments indetectables dels fongs, a través dels quals s'alimenten.

D'altra banda, els guisats, plats preparats, sobres, arròs cuinat o pasta són plats que tenen humitat i, per tant, si apareixen fongs ho hem de llençar tot.

 

 

Igual que passa amb el pa i els productes de pastisseria i brioixeria, que, encara que hagin passat pel forn, les masses al ser esponjoses i plenes de cavitats, són ideals per a l'expansió dels fongs.

Els pots de confitura o melmelades són un altre exemple: tot i tenir sucre, que és un conservant natural, també la contaminació per fongs pot aparèixer.

I els ous? A l'hora de manipular l'ou, convé tenir present el perill de la toxoinfecció més habitual: la salmonel·losi. Per això és important que els posem a la nevera, idealment a la part central i interna, i no pas a les oueres de la porta, que són poc fresques.

 

Hi ha algun aliment que es pugui aprofitar?

El pernil i embotits curats ja tenen el conservant i, per tant, si traiem la part florida, els podem menjar. També els formatges durs com el manxego, l'emmental o el gouda i vegetals i fruita com la pastanaga o la col.

 

Què no hem de guardar a la nevera?

  • Els tomàquets: no cal guardar-los a la nevera perquè provenen de regions subtropicals i la nevera els fa perdre aroma i gust
  • L'alfàbrega: igual que els tomàquets, es panseix abans d'hora si la posem a la nevera.
  • Les patates: s'han de guardar en un lloc fresc i a les fosques, ja que si no es tornen verdes
  • Els alls i cebes: s'han de conservar fora, i, sobretot, no deixar mitja ceba oberta a la nevera perquè es fa malbé.
  • L'alvocat: tampoc ha d'anar a la nevera.
ARXIVAT A:
Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut