Què és l'honor?
L'honor està vinculat a la bondat? Representa allò "èticament correcte"?
Què és l'honor?
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'honorabilitat, a "Les grans preguntes" de "Planta Baixa"

Què és l'honor?

L'honor està vinculat a la bondat? Representa allò "èticament correcte"?

TEMA:
Cultura

Hi ha un costum típic als Estats Units que s'anomena "Honor System". Per exemple, s'aplica als càmpings dels parcs naturals públics. Llocs on no hi ha ningú controlant i on, per cortesia, deixes diners en una bústia. Podries no pagar i ningú no ho sabria. Però ho fas. Per l'honor. Avui a "Les grans preguntes", de "Planta Baixa", hem abordat aquesta qüestió amb el doctor en Filosofia Jordi Graupera.

Tenir honor és fer allò que creus que èticament està bé? Segons Graupera, l'honor és fer allò que està bé encara que no et convingui o et perjudiqui. Copiar en un examen, posem el cas, seria una acció no precisament honorable. Per això, faltar a l'honor a algú vol dir pressuposar que actua de mala fe.

El que passa és que en el nostre dia a dia, només fem servir el terme en l'àmbit del periodisme. Quan tu dius una mentida d'algú, has vulnerat el seu dret a l'honor.

Una persona amb honor no pot ser mala persona?

Aquest és el tema dels best-sellers de fantasia, com "El senyor dels anells" o "Star Wars", que expliquen històries en què l'heroi triomfa perquè fa el bé quan li convindria fer el mal i aquest és un tema filosòfic clàssic, que explica Sòcrates a "La República".

"Honor", segons el DIEC2

  • Qualitat moral que porta a algú a no fer res que el pugui desmerèixer en l'estima dels altres i en la pròpia. És un home d'honor.Ho jurà pel seu honor. Us dono la meva paraula d'honor.
  • L'honor de l'exèrcit. El camp de l'honor, de batalla.
  • Estima pagada al mèrit. L'honor de la victòria sigui tot per a ell.
  • Prova d'aquesta estima. Retre honor a algú. Retre honor al mèrit, al talent, d'algú. Donar una festa en honor del vencedor.
  • Distinció amb què es tracta algú. El duc els feu l'honor de rebre'ls. No mereixem l'honor que ens feu.

 

ARXIVAT A:
Cultura

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut