Què és la vida?
Quina definició fan els científics sobre "la vida"? Comparteixen tots la mateixa opinió? Reflexionem sobre què és i què no és la vida amb Jordi Graupera
Què és la vida?
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La definició de la vida, a "Planta baixa"

Què és la vida?

Quina definició fan els científics sobre "la vida"? Comparteixen tots la mateixa opinió? Reflexionem sobre què és i què no és la vida amb Jordi Graupera

On comença i on acaba, la vida? Sabríeu explicar per què, per exemple, un virus és viu o no ho és? A "Les grans preguntes" de "Planta baixa", Jordi Graupera, doctor en Filosofia, ha reflexionat sobre què és la vida.

"La pregunta sembla de resposta òbvia fins que intentes respondre-la seriosament, fins que t'has de posar a concretar."

Què n'opinen els científics?

Graupera ens ha explicat que els biòlegs, els científics, no es posen d'acord en la definició de vida. Però és important que hi hagi una definició de vida universal que valgui per tot?

"Hi ha científics que pensen que sí, que es revolten davant la impossibilitat de tenir un consens per definir l'element central de la seva pràctica científica. Com sabrem si hem creat vida artificial si no sabem què és la vida?"

En canvi, hi ha un altre grup de científics i filòsofs que pensen que no n'hi ha per tant. Que un pot pensar que la vida es resumeix en l'ADN i l'altre que té a veure amb la dinàmica de sistemes, i això no és un problema, perquè ja es pensarà una definició que serveixi perquè la NASA explori formes de vida alienígenes.

Definir què és la vida, una tasca complicada

Graupera ens ha parlat de Trifonov, un científic d'origen rus que va pensar que potser la definició ja hi era, però estava amagada en les discussions. Va col·leccionar definicions i opinions de científics i va revisar 123 definicions més comunes i va resumir en tres paraules allò que apareixia en totes: "La vida és autoreproducció amb variacions".

Un grup de científics de Suècia va provar un altre mètode "emulant el que el filòsof Ludwig Wittgenstein va fer amb la paraula 'jocs'".

"Ens costa molt definir què és un joc, però Wittgenstein deia que rarament ens equivoquem a l'hora d'identificar un joc, encara que no el puguem definir, perquè ho fem a través de similituds entre jocs. Amb la vida, igual: podem dir que la vida és quan es donen una sèrie de característiques similars, encara que no es donin totes tota l'estona."

L'última aproximació de què ens ha parlat Graupera és la de Carol Cleland, una filòsofa de la ciència que treballa per al Departament d'Astrobiologia de la NASA. Ella diu que buscar una definició de vida és una pèrdua de temps, que les definicions són paralitzants i que eviten que ens interessem per una comprensió més profunda de la vida.

La conclusió de Jordi Graupera

Per què ens afecta la discussió sobre què és la vida? La primera conclusió és que aquesta discussió ens ensenya que "intentar delimitar molt una cosa, definir-la d'una manera concreta, pot ser un fre per al pensament."

Graupera ens ha explicat que les definicions són útils "perquè ens serveixen entendre'ns i explorar significats més enllà de les nostres intuïcions, però també poden ser un impediment per mirar de buscar comprensions més profundes de les coses, perquè sovint les definicions ens parlen més de nosaltres que de les coses, són miralls de nosaltres mateixos".

"Que la pregunta central de la vida romangui oberta i confusa i disputada és gairebé una definició perfecta de la vida humana. És bonic pensar que això és la vida. ¿O no diem, quan ens trobem en situacions difícils i incomprensibles, quan hem de negociar dins del nostre cor voluntats contradictòries o sentiments esmolats que ens qüestionen els fonaments de la nostra existència, no diem 'la vida és així?'."

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut