Preguntes i respostes coronavirus

Què és el certificat d'autoresponsabilitat?

El certificat s'ha d'ensenyar als agents policials si ho demanen i només permet la circulació en els casos previstos en el decret d'estat d'alarma

Tothom que s'hagi de moure, ja sigui a peu o en vehicle, haurà de portar el certificat d'autoresponsabilitat de desplaçament en el marc de l'estat d'alarma per la crisi sanitària per la Covid-19, el document que ha creat la Generalitat per justificar els desplaçaments, sobretot si són lluny de casa.

Pla mitjà dels Mossos amb un dels sancionats al peatge de Maçanet de la Selva aquest dissabte 21 de març de 2020. (Horitzontal)
Mossos amb un dels sancionats al peatge de Maçanet de la Selva aquest dissabte 21 de març del 2020

Es tracta d'aquest formulari que es pot descarregar a la web de la Generalitat i que els agents policials també tindran imprès en cas que no es porti. S'hi ha d'especificar quin és el motiu del trajecte i el punt exacte d'origen i destí.

El certificat d'autoresponsabilitat és obligatori?

No és obligatori, però sí que es recomana portar-lo per facilitar la feina als Mossos i policies locals. El requeriran en controls per comprovar que el desplaçament es fa per una de les causes autoritzades. L'ha de portar tothom, fins i tot les persones que es desplacin a peu, especialment si van lluny del domicili. Tot i que no serà necessari si només es baixa a llençar les escombraries o treure la mascota al costat de casa. Si no disposeu del certificat, la policia no us multarà per no portar-lo, però haureu de certificar en aquell moment que la vostra activitat s'ajusta a les autoritzades per l'estat d'alarma.

Substitueix el certificat de feina de les empreses?

No, el certificat d'autoresponsabilitat és complementari al de l'empresa, que nomes justifica el desplaçament en cas de feina. Està bé portar-los tots dos.

Cal dur el certificat d'autoresponsabilitat imprès?

El document es pot imprimir, omplir i portar a sobre per si el demanen, però també es pot omplir digitalment i portar-lo al telèfon mòbil:


Només poden demanar el certificat d'autoresponsabilitat els agents de policia i si el que es declara al certificat no és cert, la persona s'exposa a una sanció, com també si es menteix verbalment.

El Departament d'Interior ha publicat aquesta pàgina amb tota la informació del certificat d'autoresponsabilitat.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Preguntes i respostes coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut