Quant temps sobreviu el coronavirus en les superfícies?
En quines superfícies es manté durant més hores el virus i en quines menys és un factor important a tenir en compte a l'hora de desinfectar els objectes que entrem a casa
Quant temps sobreviu el coronavirus en les superfícies?
PREGUNTES I RESPOSTES CORONAVIRUS

Quant temps sobreviu el coronavirus en les superfícies?

En quines superfícies es manté durant més hores el virus i en quines menys és un factor important a tenir en compte a l'hora de desinfectar els objectes que entrem a casa

Eduard Calvet
TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

La supervivència del virus de la Covid-19 a les superfícies és una de les preocupacions d'aquests dies a l'hora de mantenir la seguretat de les cases davant una possible infecció. Cada vegada que anem a comprar menjar a les botigues i tornem a la llar, entrem a casa productes i objectes de diferents materials que poden tenir el virus en la seva superfície. Hi ha qui neteja els objectes, hi ha qui els posa en quarantena en un espai aïllat de la casa, esperant que el possible virus mori i, segurament, la majoria de gent combina les dues opcions. 

Saber en quines superfícies es manté durant més hores la Covid-19 i en quines menys és una informació important a tenir en compte, però actualment les dades que hi ha al respecte són primers indicis, ja que són aspectes que s'estan estudiant. La Núria Jar ha explicat a "Planta baixa" el que diuen els primers estudis.

Quant de temps sobreviu el coronavirus al plàstic?

La Núria Jar sosté entre les mans una carmanyola de plàstic
La Covid-19 pot arribar a viure sobre les superfícies de plàstic uns 3 dies aproximadament

El virus pot arribar a viure sobre les superfícies de plàstic uns 3 dies aproximadament. Tàpers de guardar menjar, ampolles de refresc o el precinte de molts productes en serien exemples comuns. Però també són de plàstic els guants de protecció que portem o les tecles del datàfon on es posa el número secret quan es paga amb targeta de crèdit.

Quant de temps sobreviu el coronavirus al metall?

Una olla d'acer inoxidable situada sobre la taula on seuen els presentadors
La Covid-19 pot arribar a viure sobre les superfícies d'acer 3 dies i en les de coure, unes 4 hores aproximadament

El temps de supervivència de la Covid-19 sobre el metall varia depenent del tipus de material de què es tracti. A l'acer inoxidable que trobaríem en coberts i estris de cuina hi sobreviu 3 dies. En canvi, al coure de què poden estar fets penjolls o braçalets hi sobreviuria unes 4 hores aproximadament.

Quant de temps sobreviu el coronavirus al cartró?

La Núria Jar assenyala una caixa de cereals feta de cartró que hi ha sobre la taula
La Covid-19 podria sobreviure sobre el cartó més o menys unes 24 hores 

Moltes dels productes que comprem en botigues i supermercats tenen un embolcall de cartró. Doncs bé, en aquest tipus de superfícies la Covid-19 hi podria sobreviure més o menys unes 24 hores. 

Netejar o desinfectar?

Durant el dia, constantment estem tocant els objectes que ens envolten. El mòbil, el pom de la porta o una aixeta s'han de netejar sovint, però hem de tenir en compte que no és el mateix netejar que desinfectar. Quan netegem, el que estem fent és disminuir la presència del virus en aquestes  superfícies i, per  tant, també estem disminuint la capacitat d'infecció que té. En canvi, quan desinfectem estem matant el virus i es pot fer a través de diferents productes que s'han d'utilitzar bé. Podem fer servir etanol a partir de 70 graus, lleixiu o aigua oxigenada. En el cas del lleixiu, la proporció correcta seria d'1 de lleixiu per cada 9 d'aigua. Pel que fa a l'aigua oxigenada, la proporció adequada seria d'1 part d'aigua oxigenada per cada 3 d'aigua. 

 

 

ARXIVAT A:
Salut Coronavirus Preguntes i respostes coronavirus

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut