Podran votar els positius de Covid en les properes eleccions?
El govern ha dissenyat un operatiu per facilitar el vot des de casa, però també per garantir que tothom pugui anar al col·legi electoral a les eleccions del mes de febrer. Les mesures hauran de rebre l'aval del Procicat i de la JEC
Podran votar els positius de Covid en les properes eleccions?
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El pla de la Generalitat, a "Planta baixa"

Podran votar els positius de Covid en les properes eleccions?

El govern ha dissenyat un operatiu per facilitar el vot des de casa, però també per garantir que tothom pugui anar al col·legi electoral a les eleccions del mes de febrer. Les mesures hauran de rebre l'aval del Procicat i de la JEC

Pol Foradada

La pandèmia ho ha canviat tot. I les eleccions, en principi, del 14 de febrer no seran una excepció. El govern, a través de la direcció general de processos electorals (que depèn d'Exteriors) fa mesos que treballa en com haurà de ser l'operatiu i ara ja té una proposta sobre la taula.

La novetat que avança "Planta baixa" és que es pretén que els positius per Covid i els seus contactes puguin anar als col·legis electorals físicament. D'aquesta manera, es vol evitar la polèmica que hi va haver a les eleccions a Galícia i al País Basc, on els contagiats no van poder sortir de casa i es van quedar sense poder votar.     

Com es farà?

Doncs convertint els col·legis electorals en "búnquers", en paraules de fonts que participen directament en el disseny del pla. Per una banda, es volen establir diferents cues (en principi 3: per positius, per vulnerables i per la resta de població) i es recomanaran franges horàries per votar, de manera que, per exemple, la gent gran no coincideixi amb els positius.

 

 

En tot cas, serà una suggerència, perquè per fer-ho obligatori s'hauria de fer per llei. Aquesta opció, però, està descartada perquè políticament és poc viable. 

Els punts de votació també tindran entrades i sortides diferenciades, comptaran amb material de protecció, i es demanarà als partits que limitin la figura de l'interventor per evitar acumulacions de gent als col·legis. 

En paral·lel, també s'està treballant perquè qui ho vulgui pugui votar des de casa. Es flexibilitzarà el vot per correu (s'esponjaran els terminis o es pretén que el carter que porti les butlletes a casa es pugui endur el vot dins el sobre, custodiant-lo com a funcionari de l'estat).

També es vol facilitar el vot delegat (aquí la cosa es complica perquè hi ha d'haver un notari pel mig) i s'està estudiant mobilitzar urnes a zones sensibles o barris amb pitjors dades pandèmiques. Això vol dir que si a un barri o a una residència la situació és molt greu al febrer, les urnes s'apropin a les cases i la gent no hagi d'anar a les urnes. 

 

 

Precisament quina serà la situació del virus al febrer és a hores d'ara la principal preocupació del govern. Si hi ha diferents focus com passa durant aquestes setmanes entenen que la votació es podrà celebrar sense problemes. Però un brot que obligui a confinar zones molt poblades podria fer impossible una votació amb garanties.

La decisió d'ajornar les eleccions, que no es descarta, seria del govern, però fonts de l'executiu expliquen que es buscaria pactar amb els partits una decisió d'aquesta transcendència. 

Tot plegat encarirà la factura de les eleccions. La xifra exacta encara no se sap, dependrà de com quedi finalment el dispositiu. Però al govern ja han fet una primera estimació: les eleccions podrien costar 10 milions d'euros més. Això seria quasi doblar el que costa muntar la logística per unes eleccions al Parlament.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut