Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Les plagues de conills, a "Planta baixa"

Plaga de conills al pla de Lleida: "Aquest any tinc 40 caus localitzats, però l'any que ve en seran 400"

Les plagues de conills són una problemàtica habitual al Segrià, però ara s'està estenent cada vegada a més poblacions i més plantacions d'arreu de Catalunya

TEMA:
Agricultura

"L'any passat tenia 4 o 5 caus localitzats a la meva finca, i aquest any ja en són més d'una quarantena. Això vol dir que l'any que ve fàcilment en seran 400." Les plagues de conills estan destrossant les collites del pla de Lleida i, tot i que aquesta problemàtica és habitual al Segrià, s'està estenent cada vegada a més poblacions i més plantacions d'arreu de Catalunya.

Jordi Vidal, un dels pagesos afectats, explica que els conills "es reprodueixen en abundància" i que s'han convertit en un problema que sembla no tenir fre:

"Tenim molts arbres afectats. En el pitjor dels casos, roseguen la soca i l'arbre es mor. Si no, salten de branca en branca fins que ho destrossen tot. Ens fan perdre la collita, la d'aquesta campanya i la de les futures 5-6 fins que l'arbre es recuperi."

A Verdú, a l'Urgell, els conills deixen els arbres dels camps de pistatxos totalment fulminats. L'any passat, a la finca del Ramon Boleda, pagès, es van morir fins a 200 arbres:

"La problemàtica és immensa i l'arrosseguem de fa molts anys. Ens sentim molt impotents perquè treballem el camp i la nostra feina no té fruit."

 

 

Què hi diu el govern?

El govern reconeix que les densitats de conills són "excessives" i que han crescut sense parar l'última dècada. Per resoldre-ho, el Departament d'Acció Climàtica ha ideat unes primeres propostes: avançar la temporada de caça, prohibir capturar guineus, posar gàbies trampa per a conills o cartografiar les zones afectades.

De moment, però, totes aquestes propostes deixen fora una de les peticions més presents entre els pagesos l'ús de biocides, una substància que mata els conills però no n'intoxica el cadàver si un altre animal se'l menja.

Conills amb sarna, una problemàtica emergent

A Tarragona, en canvi, els conills moren massa aviat perquè tenen sarna. Una investigació de la UAB ha detectat alguns brots de conills amb aquesta infecció a les Terres de l'Ebre, Port Aventura o l'entorn de Montblanc i han començat a investigar la dimensió de la presència de la sarna arreu del territori català. Els resultats, però, no es preveu que arribin fins a l'any vinent.

"L'impacte que els conills morin joves seria incalculable"

Tot i que l'excés de conills té efectes negatius, els investigadors adverteixen que no és bo que morin massa joves. Emmanuel Serrano, del servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge, explica que l'impacte que pot tenir aquest fet "és incalculable":

"El conill és la presa clau de la majoria de depredadors, tant ocells com mamífers, que la majoria són espècies protegides."

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut