Per què hem de seguir portant mascareta després de vacunar-nos?
És segur deixar de portar mascareta després de vacunar-nos? Estem protegits del tot? Mara Dierssen ens ho ha explicat a "Ciència Dierssen"
Per què hem de seguir portant mascareta després de vacunar-nos?
La importància de portar mascareta, a "Planta baixa"

Per què hem de seguir portant mascareta després de vacunar-nos?

És segur deixar de portar mascareta després de vacunar-nos? Estem protegits del tot? Mara Dierssen ens ho ha explicat a "Ciència Dierssen"

TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Per què és important portar mascareta una vegada vacunats si, aparentment, estem immunitzats? Mara Dierssen ens ha explicat avui a "Planta baixa" que, tot i portar la vacuna, no està demostrat si podem o no transmetre el virus.

"La vacuna contra la Covid ens protegeix davant d'una malaltia més greu, però encara no sabem si ens protegeix de la transmissió del virus."

Tot i aquesta protecció, alguns estudis amb animals demostren que, encara que estiguin vacunats, mantenen el virus en les fosses nasals. I això fa que puguem seguir sent transmissors.

Com actua el nostre cos quan hi entra el coronavirus i com ens ajuden les vacunes?

El coronavirus, quan penetra a l'organisme, provoca una reacció immunològica. El sistema de defensa s'activa, i s'activa la immunitat inespecífica o innata, que desplega unes defenses que no són específiques per al coronavirus.

Aquestes defenses envien senyals als "limfòcits T", que organitzen una defensa més especialiltzada. Aquests són els que fabriquen els anticossos (IGG i IGM), que impedeixen que els virus pugui entrar a les cèl·lules.

Quan durarà la immunitat de les vacunes?

Encara no està demostrat que les vacunes siguin capaces d'acabar del tot amb la pandèmia, com tampoc està demostrat quan durarà la immunitat que ens aporten.

"La vacuna genera memòria a llarg termini per evitar que ens infectem, però, a hores d'ara, no sabem fins quan durarà aquesta immunitat."

A dia d'avui encara no tenim dades epidemiològiques suficients per determinar si totes les vacunessón eficients amb totes les variants del virus, ni tampoc de la durada que tindrà aquesta immunitat.

"Estem assumint que vacunant-nos podem estar tranquils, i això no és del tot cert. És important continuar portant mascareta i fent-nos tests PCR, sobretot si només hem rebut una dosi de la vacuna."

Els efectes secundaris de les vacunes

Dierssen, a més, ha explicat que experimentar algun efecte secundari lleu després de vacunar-nos "és normal i fins i tot pot ser un signe que la vacuna està funcionant".

"La vacuna, igual que un virus, no deixa de ser un agent estrany que provoca que l'organisme reaccioni i produeix anticossos."

ARXIVAT A:
Coronavirus

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut