Per què envellim?
Si canviem les cèl·lules del nostre cos cada poc temps, per què envellim? És el mateix la nostra edat cronològica que la biològica? Mara Dierssen ens ho ha explicat a "Ciència Dierssen"
Per què envellim?
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'explicació científica de l'envelliment, a "Planta baixa"

Per què envellim?

Si canviem les cèl·lules del nostre cos cada poc temps, per què envellim? És el mateix la nostra edat cronològica que la biològica? Mara Dierssen ens ho ha explicat a "Ciència Dierssen"

TEMA:
Ciència

L'Organització Mundial de la Salut ha declarat la dècada d'aquest 2021 fins al 2030 com el Decenni de l'Envelliment Saludable, posant èmfasi en l'oportunitat de portar una vida saludable, que ens porti a un envelliment saludable en què la salut física, mental i social es preservi.

Mara Dierssen, neurobiòloga i investigadora, ens ha explicat que "això ha de permetre a la gent més gran participar activament de la societat sense patir discriminació", i ha volgut oferir-nos una explicació científica de l'envelliment.

Per què envellim?

La població, a nivell mundial, està envellint molt. El 2020 hi havia més gent de 60 anys o més que infants de menys de 5. A Catalunya, per exemple, les persones centenàries s'han multiplicat per 14 en les quatre últimes dècades.

"Biològicament, no està gens clar per què envellim", ens explica Dierssen:

"A mesura que ens fem grans, hi ha una disminució de la regeneració cel·lular. Les cèl·lules envelleixen i les canviem, i en alguns teixits això passa cada pocs dies. No som el mateix organisme que dos mesos abans".

Però, si canviem les nostres cèl·lules cada poc temps, per què envellim? "Quan es divideixen les cèl·lules", diu Dierssen, "la següent generació no té cap canvi respecte de les anteriors, excepte els telòmers, que es fan més curts".

Aquests telòmers, la part final dels nostres cromosomes, són els encarregats de regular l'envelliment. Si s'arriben a reduir molt, a escurçar molt, s'acaba danyant l'ADN i la integritat dels cromosomes s'altera i fa que la cèl·lula "entri en un estat de senescència cel·lular".

Per què hi ha persones que semblen més joves o més velles del que són?

Dierssen ens ha explicat que s'ha de diferenciar entre edat cronològica i edat biològica, que una està lligada al temps de vida i l'altra a l'edat del nostre organisme.

"Hi ha persones que, tot i tenir la mateixa edat cronològica, poden tenir o 10 anys menys de la seva edat biològica o fins a 20 anys més."

I què hem de fer per envellir bé biològicament parlant? "L'entorn, l'alimentació i l'exercici físic acaben condicionant el nostre envelliment", diu, i, en conseqüència, la nostra edat biològica.

ARXIVAT A:
Ciència

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut