Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Consells per fer-ho bé, a "Planta baixa"

Ou pasteuritzat vs. ou fresc: com fer una truita amb menys risc de salmonel·losi

La llei permet ara als restaurants fer truites poc fetes o ous ferrats amb el rovell líquid

La llei que regula les normes d'higiene i sanitàries a la restauració ha canviat. Fins ara, i d'acord amb la llei del 1991, els restaurants havien de cuinar els ous frescos per sobre dels 75 graus i això impossibilitava, a la pràctica, fer truites poc cuinades (i per tant líquides a l'interior) amb ou fresc, i sobre el paper prohibia els ous ferrats amb el rovell líquid.

Era una mesura per evitar els contagis de salmonel·losi. Però com que molt pocs restaurants complien la norma, aquesta es va actualitzar a mitjans de desembre amb un nou decret llei que rebaixava les exigències. Ara, n'hi ha prou cuinant els ous frescos fins que assoleixin 63 graus durant 20 segons o 70 graus durant 2 segons. 

Coincidint amb aquesta notícia, però, ha sorgit en un restaurant de Madrid, Casa Dani, un brot de salmonel·losi que ha afectat una quarantena de persones i ha obligat a tancar l'establiment. Per això a "Planta Baixa" hem buscat els consells de la investigadora de la Fundació Alícia Fabiola Juárez Muriel per garantir la seguretat alimentària en les elaboracions amb ou a casa.

 

 

1. Higiene de mans

És important rentar-se les mans abans i després de cuinar, preparar i menjar aliments.

 

2. Higiene dels estris

Cal separar els que hem fet servir per cuinar i els que farem servir després, assegurant-nos que no hi ha contacte entre estris que han tocat el producte cru (com la forquilla per batre els ous) i el producte ja cuinat. 

 

3. Menjar-ho ràpid

Un cop hem fet la truita, cal menjar-se-la de seguida i, si no ho fem, ficar-la ràpidament a la nevera. 

 

4. Fer la truita amb els ous acabats de batre

No s'hi val batre els ous i deixar-los al bol mentre preparem altres coses. Un cop batuts, s'ha de fer la truita de seguida.

 

5. Compte amb la closca

Cal evitar un contacte molt llarg entre l'ou i la closca. A l'hora de trencar-los, cal optar per una tècnica que minimitzi aquest contacte i abocar-los ràpid al bol per batre'ls. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut