El que sabem de la malaltia, a "Planta baixa"

Oriol Mitjà sobre la verola del mico: "No serà una pandèmia, però és un brot greu d'una infecció greu"

L'infectòleg assegura que la malaltia no té res a veure amb el col·lectiu gai i que l'etiqueta acabarà caient pel seu propi pes

La comunitat de Madrid ja ha confirmat 7 positius per verola del mico, i hi ha 23 casos més en sospita, d'una malaltia de la qual ja hi ha casos al Regne Unit, Portugal i Espanya.

Tot i així, el director del centre d'alertes i emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, considera que no hi haurà una epidèmia. L'infectòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, ha dit al respecte, en una entrevista a "Planta baixa", que "no serà una pandèmia com la covid, però sí que és un brot greu d'una malaltia greu".
 


Segons Mitjà, ara el que cal esbrinar és si els casos que s'han detectat tenen una "relació entre ells", per poder entendre millor el nivell d'alerta.

L'infectòleg ha explicat que les persones vacunades per la verola, que es va deixar d'inocular a principis dels 80, tenen "una certa protecció" per aquesta verola del mico, que va ser detectada originalment a Àfrica, i es contagiava sobretot de rosegadors a humans, a països com Nigèria o el Congo.

Mitjà ha assegurat que la transmissibilitat de la covid és molt més alta que la de la verola del mico, tot i que sense la vacuna de la verola ha augmentat. "El virus està aprofitant per adaptar-se a l'humà", ha afirmat Mitjà.


Els símptomes
La verola del mico provoca febre, maldecap, mal d'esquena, la inflamació dels ganglis limfàtics i una erupció que acostuma a començar per la cara i s'estén a tot el cos, en especial als genitals. Pel que fa a la forma de contagi, cal un contacte molt pròxim, per exemple amb ferides o la mucosa, la saliva o fins i tot els llençols o la roba d'una persona infectada.

Tant el Regne Unit com la Comunitat de Madrid han dit que els casos es concentren de moment en homes que tenen sexe amb altres homes. Mitjà ha afirmat sobre això que "podria ser qualsevol col·lectiu", però que és possible que el virus s'hagi tornat més transmissible i el contacte necessari per contagiar-se no sigui tan estret, i es pugui agafar, per exemple, en una discoteca.

"Però òbviament no té res a veure amb el col·lectiu gai. L'etiqueta acabarà caient pel seu propi pes, perquè no és una malaltia de transmissió sexual", ha reblat.

Pel que fa a la gravetat de la malaltia, Mitjà ha assegurat que la variant que ha arribat a Espanya té una letalitat entre l'1 i el 3%, però dels brots arriben a Europa fins ara no s'ha informat de cap mort, i que com a molt seria esperable una letalitat "més baixa de l'1%". 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut