Les operacions de reassignació de sexe, a "Planta baixa"

Nois trans reclamen més operacions de mastectomia: "No puc esperar 10 anys"

La Generalitat només finança 15 mastectomies l'any per a nois trans i hi ha una llista d'espera incerta per fer-se l'operació
Ricard Llenas
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

En Noel i el Noah fa un any que es prenen hormones i volen fer-se l'operació de mastectomia per masculinitzar-se el tors. Ara mateix, no disposen d'entre els 5.000 i 8.000 euros que demanen a les clíniques privades per fer-se l'operació i a la sanitat pública es troben amb una llista d'espera incerta que pot arribar als 10 anys.

Aquests són només dos casos dels molts nois trans catalans que es troben en aquesta situació. Asseguren que els condiciona completament el dia a dia i defensen que l'operació de mastectomia per a persones trans "no és només per raons estètiques, sinó que també afecta la part psicològica".

L'any 2008, la Generalitat es va comprometre que les operacions de reassignació de sexe entressin per la sanitat pública, però, des de llavors, sempre hi ha hagut un topall de 15 operacions de mastectomia l'any. Això provoca que la majoria de nois trans que es volen fer l'operació vagin a clíniques privades.

El Departament de Salut afirma que el desembre de 2019 hi havia 35 nois trans a la llista d'espera de la sanitat pública per fer-se la mastectomia, la qual cosa suposa més de dos anys d'espera.

Ara bé, "Planta Baixa" ha parlat amb el Servei Trànsit, la unitat d'atenció a la salut de les persones trans, i han matisat que aquestes 35 persones només inclouen les que han fet la petició a través de l'Hospital Clínic i no es compten les que han fet la petició a través del servei Trànsit, que, tot i no poder precisar una xifra exacta, calculen que podrien ser-ne centenars. Ara mateix, està en marxa el procés per unificar les dues llistes.

Viure dissimulant els pits

En Noel i el Noah fan servir un top compressor per dissimular els pits, però els "genera molta incomoditat" perquè no poden "fer alguns moviments i provoca contractures". El Noel, que fa una talla 110 de pits, a més, compra roba molt ampla i tant ell com el Noah han deixat de fer activitats que solien fer abans d'iniciar el procés de trànsit com, per exemple, anar a la platja. Consideren que el fet que la Generalitat els ho "posi difícil" per fer-se l'operació fa que se sentin "més discriminats per la societat".

 

Decidir no operar-se

"Planta Baixa" també ha conversat amb l'activista trans Pol Galofré, que, tot i demanar més recursos per realitzar operacions a les persones trans que ho necessitin, ha explicat que "la transfòbia social que existeix en la nostra societat va més enllà del que puguis modificar amb tècniques mèdiques". Ha explicat que ell ha decidit no operar-se, ja que considera que "és difícil posar el límit a les modificacions corporals" i que va decidir "treballar la seva autoestima corporal per un altre cantó".

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut