
No és la regla; és endometriosi
Una de cada deu dones pateix aquesta malaltia. Tot i ser la patologia ginecològica més freqüent, triga una mitjana de deu anys a ser diagnosticada.
La Laura va saber que patia endometriosi gairebé 20 anys després que li vingués la regla. En aquest temps, va patir dolors intensos i invalidants i va seguir un tractament hormonal basat en pastilles anticonceptives. Igual que l'Olga, que va prendre aquesta medicació dels 11 als 30 anys. Als 31 va tenir un avortament a les 13 setmanes de gestació. Totes dues comparteixen símptomes i diagnòstic. També la impotència d'haver de conviure amb una malaltia silenciada.
"En un primer moment et diuen que no té cura i que no podràs tenir fills." A #PlantaBaixaTV3 hem parlat amb Laura González i Olga Espona de l'endometriosi, una malaltia silenciada que tenen una de cada deu dones 👇
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) January 12, 2021
▶ https://t.co/u8LiFAhYeApic.twitter.com/DpQFPCnRKW
La medicina ha invisibilitzat històricament les malalties que afecten les dones. Sobretot, les relacionades amb la menstruació. Una situació que ha millorat els darrers anys, però que continua posant pals a les rodes al diagnòstic i tractament de malalties com aquesta.
"Moltes dones van demanar ajuda quan començaven a tenir dolors, però se'ls va diagnosticar tard la malaltia. El greuge és retardar el diagnòstic correcte." Carme Valls, especialista en endocrinologia i medicina amb perspectiva de gènere #PlantaBaixaTV3
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) January 12, 2021
▶ https://t.co/u8LiFAhYeApic.twitter.com/x0usy52RNC
Carme Valls és metgessa especialista en medicina amb perspectiva de gènere. L'any 2006 va publicar el llibre "Mujeres invisibles para la medicina", que reedita ara. Diu que en aquests 15 anys les coses no han canviat prou. Les dones, defensa, continuen patint la violència subtil de la invisibilització. En aquest sentit, la Laura assegura, sobre la seva malaltia: "Si la patissin els homes, s'investigaria més."