Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La criança neutra, a "Planta baixa"

"Ni nen ni nena: la meva criatura no té gènere"

Algunes famílies defensen que no preassignar un gènere als seus fills o filles al néixer és un exercici de llibertat

No preassignar cap gènere determinat a un bebè quan neix pel sol fet de tenir uns genitals o uns altres. No referir-s'hi ni en masculí ni en femení, sinó usar fórmules no binàries. Això és el que es coneix com a criança neutra, una opció encara minoritària, però que algunes famílies comencen a practicar.

A "Planta baixa" n'hem mostrat alguns casos i ens hem preguntat quins motius hi ha al darrere. També com s'explica i, sobretot, com es practica una decisió que no sempre és ben entesa per la societat.

Un d'ells és en Rubén Castro. És una persona trans de Madrid, que fa cinc mesos va parir el seu nadó, a qui ha posat de nom Luar. Tenia molt clar que no volia "encasellar" la criatura en un gènere o un altre. Assegura que, amb el pas del temps i "de manera natural", Luar decidirà i verbalitzarà com se sent: si se sent nen o se sent nena. I serà llavors el moment de confirmar si coincideix, o no, amb els genitals amb què va néixer.


En el seu cas, a casa opta per fórmules neutres o no binàries (marcant el gènere amb una "e" final). Al carrer, però, no corregeix la gent que s'adreça al seu nadó en masculí o en femení.

"Vull que des del principi tingui la llibertat absoluta per escollir i saber que hi ha diversitat de rols, d'experiències i d'identitats. I que en base a això es vagi construint a si mateix", argumenta.  

 

També han optat per la criança neutra la Carla Rovira i la seva parella, la Manoli, que és una dona trans. Defensen el dret que la seva criatura visqui una realitat "complexa" que vagi més enllà dels "estereotips de gènere". En el seu cas, també, creuen que es tracta de proporcionar-li un espai "de llibertat".

 

La criatura de la Carla i la Manoli té un any i mig. I des del principi tenien clar que optarien per la criança neutra.

"Fins i tot vam demanar al pla de part que no ens marquessin el gènere i que tampoc ho haguéssim de posar al registre", explica.

 

La llei obliga a registrar nens o nenes

Aquesta opció, però, no està contemplada a nivell administratiu. La llei obliga a inscriure al registre civil un naixement marcant un gènere determinat: o és nen o és nena. El mateix passa quan cal expedir el carnet de salut o el DNI per primera vegada. No està permès ni deixar la casella en blanc ni marcar una opció no binària.

En el cas de la Carla, és conscient que la seva opció no compta amb el vistiplau de tothom – de fet, han rebut moltes crítiques també a través de xarxes socials-, però està convençuda que serà positiva.

"La societat ara potser és immadura per a aquest debat, però estic segura que anirà desenvolupant-se", augura.

 

Segons argumenta, criar és "prendre decisions que són hipòtesis". "Si bateges un bebè fas la hipòtesi que sempre serà creient, si l'apuntes al Barça és perquè creus que sempre serà culer", posa d'exemple.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut