Més de la meitat dels tractaments in vitro se'ls fan dones estrangeres
Actualment, un de cada deu nens que neixen a Espanya ho fa gràcies a les tècniques de reproducció assistida
Més de la meitat dels tractaments in vitro se'ls fan dones estrangeres
La reproducció assistida, a "Planta baixa"

Més de la meitat dels tractaments in vitro se'ls fan dones estrangeres

Actualment, un de cada deu nens que neixen a Espanya ho fa gràcies a les tècniques de reproducció assistida

Berta Torrades
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Segons la Societat Europea de Reproducció les estrangeres representen el 53% del total de dones que es fan tractaments de reproducció assistida a Catalunya. Les últimes dades indiquen que van venir gairebé 15.000 dones de fora d'Espanya, la majoria franceses i italianes.

 

 

En la majoria dels casos venen a Catalunya perquè als seus països són tècniques il·legals per a dones solteres o per a parelles del mateix sexe. Les que venen més són les franceses, 7.100 (47,8%), seguides de les italianes, 3.351 (22,6%). A Itàlia, el procés segueix estant permès només a parelles heterosexuals infèrtils.

El retard en la maternitat i el fet que cada vegada vinguin més dones de fora a fer-se tractaments ha disparat el nombre de clíniques de fertilitat. Actualment, un de cada deu nens que neixen a Espanya ho fa gràcies a les tècniques de reproducció assistida.

 

Una llei laxa

La llei espanyola del 2006 és una de les més obertes d'Europa, fet que situa Espanya com el país europeu que fa més tractaments de reproducció assistida. La legislació espanyola permet fer els tractaments a dones solteres, parelles del mateix sexe i autoritza la donació d'òvuls i semen mantenint l'anonimat dels donants.

A "Planta baixa" hem conegut el cas de la Cristina, una noia de Florència que té 35 anys i que ha vingut a Barcelona a fer-se un tractament in vitro perquè a Itàlia només està permès per a parelles heterosexuals.

 

Anonimat dels donants

El comitè de bioètica recomana al govern espanyol acabar amb l'anonimat en la donació d'òvuls i semen per a la reproducció assistida. Consideren que el dret a conèixer els orígens està per sobre dels drets a l'anonimat del donant i també destaquen els progressos en genòmica a l'hora de prevenir o curar malalties. Això sí, aquest òrgan consultiu del Ministeri de Sanitat recorda que saber-ne la identitat no implica cap dret ni obligació. A alguns països, com Alemanya, Àustria, Suècia o Portugal, només està permesa la donació d'esperma no anònima.

 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut