Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Investigació de "Planta baixa" i "Maldita.es"

Més de 3.000 sol·licituds per registrar nadons de gestació subrogada

Una investigació conjunta de "Planta baixa" i "Maldita.es" revela que des del 2010 hi ha hagut 3.389 peticions per inscriure nadons nascuts de ventres de lloguer

Des del 2010 fins al juny del 2022 hi ha hagut 3.389 peticions per inscriure nadons nascuts per gestació subrogada a l'estat espanyol, de les quals gairebé un 90% han tirat endavant. La pràctica dels ventres de lloguer és il·legal a Espanya, però les persones que recorren a aquesta pràctica poden inscriure els nadons com a fills seus als registres consulars espanyols en altres països.

Les dades permeten saber que des del 2019 les peticions de registre han decaigut. Una possible raó per explicar aquest fenomen és la reforma legal vigent des de fa tres anys, que permet viatjar amb els menors des del país d'origen i inscriure'ls al Registre Civil Central. En aquest tràmit no queda registrat l'origen de la gestació.

La investigació de "Planta baixa" i "Maldita.es" permet saber que el 45% de nadons registrats en consolats són originaris dels Estats Units, mentre que el 38% prové d'Ucraïna. Els dos països concentren el gruix d'infants nascuts per gestació subrogada registrats a l'estat espanyol. A molta distància hi apareixen l'Índia (6%) i el Canadà (3%). 

Les dades també revelen que en el 62% dels casos els menors són registrats per parelles heterosexuals. En el 25% ho són per parelles homosexuals i en un 13% per famílies monoparentals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut