L'únic equip de futbol de talla baixa d'Espanya: "La Federació encara no ens reconeix"
El seu objectiu és arribar rodats al Mundial del 2021 i que, abans d'aquesta data, la Federació Espanyola de Futbol els reconegui com a secció oficial, com fa amb altres discapacitats
L'únic equip de futbol de talla baixa d'Espanya: "La Federació encara no ens reconeix"
"Planta baixa" viatja a Jaén per veure'ls jugar

L'únic equip de futbol de talla baixa d'Espanya: "La Federació encara no ens reconeix"

El seu objectiu és arribar rodats al Mundial del 2021 i que, abans d'aquesta data, la Federació Espanyola de Futbol els reconegui com a secció oficial, com fa amb altres discapacitats

Ricard Llenas
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Es diuen España Talla Baja i són un combinat format per una quinzena de persones de talla baixa; és a dir, persones que fan menys d'1 metre 40, de diferents edats i que viuen en diversos punts de la Península. "Planta Baixa" ha viatjat fins a Jaén, a una de les poques concentracions que fan durant l'any, per conèixer l'equip i saber les seves demandes.

 

"El pitjor és el joc aeri, però quan la pilota cau a terra és nostra." Així explica Jesús Sánchez, un dels jugadors, les dificultats i els avantatges de jugar contra rivals de talla mitjana. España Talla Baja és l'únic equip de l'estat espanyol en què tots els jugadors fan menys d'1,50 d'alçada. Encara no han pogut jugar contra cap equip amb jugadors de talla baixa i fins ara han fet amistosos amb equips de persones amb paràlisi cerebral.

La idea de crear aquest equip va sorgir el 2017, quan sis espanyols van anar al Mundial de Talla Baixa del Canadà i es van haver d'enforntar amb un combinat europeu perquè no eren prou jugadors per fer una selecció nacional. Rafa Rodrigo, el pare d'un dels jugadors i actual entrenador de l'equip, va prometre al seu fill que per al següent mundial ja hi hauria un equip espanyol i va començar a buscar més jugadors. Actualment, l'equip està format per una quinzena de persones de ciutats com Madrid, Jaén, Sevilla, València o Barcelona. L'únic jugador català de l'equip és Richard Font, que ha hagut de fer 700 quilòmetres per jugar dos partits de futbol del cap de setmana passar, un esforç de temps i econòmic que assegura que li compensa, perquè és la seva "passió".


L'equip fa concentracions en diferents punts de la Península tres o quatre vegades durant l'any. Ara mateix, el seu objectiu és arribar rodats al Mundial del 2021 i que abans d'aquesta data la Federació Espanyola de Futbol els reconegui com a secció oficial, com ja reconeix la secció de persones cegues i la secció de persones amb paràlisi cerebral. "Planta Baixa" ha pogut parlar amb la Federació Espanyola, que s'ha compromès a reunir-se amb l'equip España Talla Baja en els propers dies per escoltar les seves demanes i intentar donar-hi resposta.

 

Una història que es repeteix

"Vaig començar a jugar a futbol de nen, però a mesura que vas creixent t'adones que no pots competir al mateix nivell que els teus rivals", explica David Velasco, un dels jugadors de l'equip que als 13 anys va penjar les botes i amb 26 ha recuperat la seva passió. Aquest és un patró que es repeteix en la majoria de casos de persones de talla baixa que practiquen esports d'equip. A més, alguns dels jugadors de l'equip han patit casos de discriminació en els equips on han jugat, com Paco López, el veterà de l'equip, de 45 anys, que assegura que s'havia "atipat d'estar a la banqueta", o el cas del Manu, jugador de 14 anys, que van convidar a marxar del seu equip quan van fer el canvi de futbol-7 a futbol-11.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut