Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
David Pla, a "Planta baixa"

L'últim cap d'ETA: "És impossible treure el patiment a la gent, els hi devem reconeixement, veritat i reparació"

David Pla, l'últim cap de l'aparell polític de l'organització terrorista, concedeix a "Planta baixa" la seva primera entrevista televisiva

David Pla, l'últim cap de l'aparell polític d'ETA, parla 10 anys després d'haver posat veu a l'anunci del cessament definitiu de l'activitat armada i d'haver estat al capdavant de tot el procés de dissolució de l'organització terrorista.

Des de Sant Sebastià, Pla reconeix que ETA no va assolir els seus objectius i que Euskadi és millor sense la violència d'ETA, tot i que assegura que hi ha qüestions pendents de resoldre, com la situació dels presos d'aquesta organització o el reconeixement de les víctimes del terrorisme.

 

"El final d'ETA va arribar massa tard"

Admet que el final d'ETA va arribar massa tard i defensa que aquesta és una responsabilitat compartida tant de l'organització terrorista, que "no va encertar", com del govern espanyol que, segons Pla, va posar diversos impediments en la resolució.

 

Pla ha explicat a "Planta baixa" que el final d'ETA ve d'un procés de reflexió intern i admet que també hi van influir les peticions reiterades d'abandonar l'activitat armada que van fer tant la comunitat internacional com la mateixa esquerra abertzale.

Detalla que el primer pas cap a la resolució va passar per posar-se en contacte amb mediadors i facilitadors internacionals amb l'objectiu d'obrir una via de diàleg amb el govern espanyol.

 

La negociació amb el govern espanyol

El mateix Pla assegura que va formar part de la delegació d'ETA que es va traslladar a Noruega amb el suport de mediadors i facilitadors per obrir aquest diàleg amb l'executiu de Zapatero.

Assegura que hi havia un full de ruta que comptava amb el vistiplau de totes les parts implicades. Tot just un mes després de l'anunci del cessament de l'activitat d'ETA, Mariano Rajoy va guanyar les eleccions espanyoles, i això, segons Pla, va estroncar la negociació amb el govern, que mai es va acabar produint.

 

855 persones assassinades

Després de 15 mesos a Noruega, Pla explica que ETA va decidir avançar unilateralment cap a la resolució del conflicte i ho va fer amb el desarmament i la posterior dissolució.

L'exmembre d'ETA assumeix les seves responsabilitats com a militant d'aquesta organització que ha assassinat 855 persones. D'altra banda, també reclama que s'assumeixin les raons polítiques del conflicte basc. Assegura que, malgrat el reconeixement del dolor causat, cal fer més passes i que es deu reconeixement, veritat i reparació a totes les víctimes.

ARXIVAT A:
ETA
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut