Les fases del calendari de desconfinament
T'expliquem el pla de desescalada del confinament que ha establert el govern espanyol i que preveu portar a una reobertura de les activitats en quatre fases
Les fases del calendari de desconfinament
PREGUNTES I RESPOSTES CORONAVIRUS

Les fases del calendari de desconfinament

T'expliquem el pla de desescalada del confinament que ha establert el govern espanyol i que preveu portar a una reobertura de les activitats en quatre fases

Eduard Calvet
TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El govern espanyol ha presentat un pla de desconfinament en quatre fases que, si tot va bé, s'acabarà a finals de juny i s'aplicarà segons l'evolució de cada província o, en el cas de les Balears i les Canàries, de l'illa. Cada fase tindrà com a mínim dues setmanes d'implementació. Això vol dir que passat el període de cada fase, s'avaluarà si ha tingut efectes negatius i es decidirà si es passa a la següent. Es tracta d'un pla amb moltes excepcions que us expliquem a continuació.

 

Fase 0 - Des del 4 de maig

Fase 0 del pla de desconfinament - Des del 4 de maig
La fase 0 del pla de desconfinament aplicarà novetats el 4 de maig

És la fase del desconfinament en la que ja ens trobem, però en els propers dies tindrà novetats que permetran les següents activitats econòmiques i socials:

Passejar: A partir del dia 2 de maig es permet sortir a passejar una vegada al dia i a una distància màxima d'un quilòmetre de l'habitatge. Caldrà mantenir una distància entre persones d'almenys 1,5 metres i en els municipis de més de 5.000 habitants hi ha establertes unes franges horàries repartides de la següent manera:

  • Els menors de 14 anys podran sortir al carrer entre les 12 del migdia i les 7 de la tarda.
  • Les persones d'entre 14 i 70 anys podran fer-ho entre les 6 i les 10 del matí i entre les 8 del vespre i les 11 de la nit. Podran passejar amb una persona amb qui convisquin.
  • Les persones de més de 70 anys i aquelles que hagin de sortir amb cuidador ho podran fer entre les 10 del matí i les 12 del migdia i entre les 7 de la tarda i les 8 del vespre. Podran sortir acompanyades d'una persona amb qui convisquin que sigui més gran de 14 anys.

Esport a l'aire lliure: A partir del dia 2 es podrà fer esport a l'aire lliure una vegada al dia, individualment i sempre dins el municipi de residència. S'haurà de fer entre les 6 i les 10 del matí o entre les 8 i les 11 de la nit.

Bars i restaurants: A partir de dilluns 4 de maig, bars i restaurants poden fer serveis per emportar-se, però no és permès el consum dins els establiments.

Comerços minoristes: A partir del dia 4 de maig, els comerços minoristes com les perruqueries tenen permès oferir serveis amb cita prèvia. També entren en la mateixa categoria les llibreries.

Fase 1 - Des de l'11 de maig

Fase 1 del pla de desconfinament - Des de l'11 de maig
La fase 1 del pla de desconfinament està previst que comenci l'11 de maig

Si tot va bé i l'avaluació del ministeri de Sanitat ho creu oportú, a partir de l'11 de maig entraran en vigor les següents mesures de desconfinament:

Visites i reunions: Es permetran visites a familiars i reunions de grups de persones reduïts sempre i quan estiguin a la mateixa província no hi hagi membres que formin part d'un col·lectiu de risc.

Petit comerç: Els comerços minoristes podran obrir amb condicions estrictes de seguretat.

Terrasses de bars i restaurants: Es permetrà que bars i restaurants obrin les terrasses, però només amb un terç de la seva capacitat.  

Allotjamnts turístics: Podran tornar a obrir, però sense que les zones comunes estiguin habilitades.

 

Fase 2 - Des del 25 de maig

Fase 2 del pla de desconfinament - Des del 25 de maig
La fase 2 del pla de desconfinament està previst que comenci el 25 de maig

El 25 de maig està previst que s'iniciï la segona fase del desconfinament i si les coses han anat bé a la província on ets, s'aplicaran les següents obertures de l'activitat:

Mobilitat dins la província: Es permetrà la mobilitat dins la província. Per tant, si es disposa d'una segona residència dins la mateixa província s'hi podrà anar.

Centres comercials: Es reobriran amb restriccions. No estaran obertes les zones comunes, però si que ho estaran les botigues.

Bars i restaurants: Podran obrir per rebre clients, però amb un màxim d'un terç de l'aforament i només es podrà ocupar l'espai de les taules.

Escoles: Les escoles continuaran tancades, però hi haurà excepcions. Els pares que tinguin fills menors de 6 anys i no se'n puguin fer càrrec a casa perquè hagin d'anar a treballar presencialment podran portar-hi els fills. Per altra banda, s'habilitaran classes voluntàries amb l'aforament presencial limitat al 50% per als cursos que acaben etapa educativa, com seria el cas de sisè de primària o segon de batxillerat.

Casaments: Es podran fer amb aforament limitat.

Vetlles: Es podran fer amb un aforament limitat

Espectacles esportius: Es podran fer a porta tancada.

Espectacles a l'aire lliure: Estaran permesos els espectacles a l'aire lliure amb un màxim de 400 persones assegudes.

Teatres: Podran reobrir i oferir espectacles amb un aforament limitat a un terç de la capacitat.

Fase 3 - Des del 8 de juny

Fase 3 del pla de desconfinament - Des del 8 de juny
La fase 3 del pla de desconfinament està previst que comenci el 8 de juny

L'entrada a la tercera fase es preveu el dia 8 de juny. És l'última fase abans d'entrar a la'anomenada "nova normalitat" i preveu la desescalada de condicions en els següents aspectes de la vida en societat:

Bars i cafeteries: Podran obrir amb el 50% de capacitat i es permetrà consumir a les barres. Centres comercials: Podran reobrir les zones comunes, tot i que s'haurà de mantenir la distància de seguretat.

Discoteques i bars nocturns: Es permetrà l'obertura de discoteques i bars nocturns amb l'aforament limitat a un terç de la capacitat.  

Gimnasos: Els gimnasos reobriran les seves portes i l'activitat esportiva hi tornarà, però no es podran fer servir els vestuaris, ja que son una zona de contagi.

Visites en residències: Les persones que viuen en residències podran tornar a rebre visites sempre que es compleixin les mesures de seguretat que anirà detallant el Ministeri de Sanitat.

Mobilitat entre províncies: En aquesta fase s'obrirà la mobilitat entre províncies i, per tant, es podrà anar, per exemple, de Montblanc a Girona o de Barcelona a València.

Platges: Es podrà anar a les platges, però amb distanciament.

El calendari de desconfinament

Calendari del pla de desconfinament
Calendari del pla de desconfinament

L'aplicació d'aquest pla es farà per províncies o, en el cas de les Balears i les Canàries per illa. Així que el compliment de les dates de cadascuna de les fases dependrà de l'evolució de les condicions sanitàries a la província o illa on et trobis. Si totes les fases van bé, el 22 de juny entrarem en l'anomenada "nova normalitat" i aquest haurà estat el calendari del desconfinament.

ARXIVAT A:
Preguntes i respostes coronavirus Salut Coronavirus

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut