Les 5 claus per votar per correu
Una guia pràctica amb tot el que has de saber per votar per correu a les properes eleccions del Parlament
Les 5 claus per votar per correu
Tot el que has de saber de cara a les eleccions, a "Planta baixa"

Les 5 claus per votar per correu

Una guia pràctica amb tot el que has de saber per votar per correu a les properes eleccions del Parlament

Ferran Vila

La Generalitat treballa aquests dies per garantir que les eleccions es puguin fer el 14 de febrer, tal com li va indicar la setmana passada el TSJC. I això vol dir que també s'han reactivat les peticions de vot per correu. Dijous ja se n'havien registrat 49.000, i el govern assegura que en les últimes hores el ritme de sol·licituds s'ha disparat. Repassem cinc claus que cal que tinguem en compte.

 

1. Fins quan podem sol·licitar-ho? El 5 de febrer, data límit

Per votar anticipadament cap que ho sol·licitem a Correus, i per fer-ho tenim de temps fins al divendres 5 de febrer. Un cop ho haguem fet, és important tenir clar que ja no podrem votar presencialment.

 

2. On? A les oficines o per internet

Una opció per demanar el vot és anar a una oficina de Correus, la que vulguem, i allà ens demanaran que ens acreditem amb el DNI, el passaport o el carnet de conduir. Ara, com a novetat, podem demanar cita prèvia a Correus, així ens assegurem que ens atenguin quan hi anem.

 

Si tenim un certificat electrònic, també ho podem fer al web de Correos.es. El DNI electrònic és el que té la majoria de gent, amb un petit xip, però per fer-lo servir cal que tinguem un aparell lector per connectar-lo a l'ordinador, i que tinguem el PIN que ens van donar el dia que ens vam fer el carnet. L'idCAT és una aplicació que hem de tenir descarregada a l'ordinador.

 

Tant per fer-se el DNIe com l'idCAT cal anar-hi presencialment. Per tant, si no el tenim i el que volem és votar, no ens podrem estalviar sortir de casa... i serà més fàcil que anem directament a Correus amb un document físic.

 

3. Com es vota?

Ens enviaran els documents a l'adreça que haguem indicat. Quan vingui el carter li haurem de tornar a ensenyar el DNI, passaport o carnet de conduir, i ens entregarà un sobre i una butlleta de cada candidatura. Com a novetat d'aquestes eleccions, el carter s'esperarà que triem una papereta o que deixem el sobre buit, i ell mateix se l'emportarà. Si ho preferim, ens podrem quedar els documents i portar el vot a l'oficina de Correus abans del 12 de febrer a les dues del migdia.

 

Si el carter no ens troba a casa, ens deixarà la documentació a l'oficina de Correus que ens correspon per l'adreça, i també tindrem de temps fins al dia 12 per anar-la a recollir i entregar el vot.

 

Quan entreguem el vot rebrem un comprovant, i a partir d'aquí Correus serà el responsable de custodiar-lo. Correus es compromet que si detecta qualsevol infracció o delicte electoral n'informarà immediatament la Junta Electoral o les autoritats judicials. Les penes en aquest cas poden arribar fins a tres anys de presó.

 

4. Què passa, si tinc el coronavirus?

En cas de malaltia o incapacitat acreditada per un certificat mèdic, els tràmits els pot fer una altra persona autoritzada a través d'un notari. És un servei gratuït i cal posar-se en contacte amb el Col·legi de Notaris. Després Correus s'encarregarà d'entregar la documentació a la persona indicada. Però qui es posi malalt a partir del dia 5 ja no tindrà cap més opció que la de votar presencialment el dia 14 i fer-ho, com recomana la Generalitat, de set a vuit del vespre.

 

5. I si les eleccions no són el 14 de febrer?

El procés electoral tornaria a començar des de zero o, si més no, algunes parts s'haurien de refer. Això voldria dir que hi hauria canvis en les candidatures i que, per tant, caldria tornar a imprimir les paperetes i les anteriors ja no serien vàlides. Per tant, els vots que s'estan recollint ara s'haurien de destruir i es tornaria a obrir un període de vot per correu.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut