La vacunació, clau per salvar l'economia: quins països encapçalen el rànquing?
La vacunació no només salva vides sinó que també va estretament lligada amb la sortida o no de la crisi econòmica
La vacunació, clau per salvar l'economia: quins països encapçalen el rànquing?
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'efecte de les vacunes en l'economia, a "Planta baixa"

La vacunació, clau per salvar l'economia: quins països encapçalen el rànquing?

La vacunació no només salva vides sinó que també va estretament lligada amb la sortida o no de la crisi econòmica

Berta Torrades i Cristina Solias
TEMA:
Coronavirus

La vacunació contra la Covid està creant dues velocitats per sortir de la crisi: la primera, la els països que ja tenen bona part de la població vacunada i que les seves economies han remuntat fins i tot a nivells prepandèmia i la dels països que s'estan quedant enrere.

Els Estats Units, Israel i la Xina, en la recuperació

Israel és el país que més ha vacunat la seva població: ja ha rebut la primera dosi el 61% dels seus ciutadans i la seva economia es troba a nivells prepandèmia. De fet, des d'ahir ja no han de portar mascareta pel carrer i tots els nens tornen a l'escola amb normalitat, sense grups bombolla.

 

Els Estats Units és el quart país del rànquing mundial que més ha vacunat, ja ha posat la primera dosi al 37% d'una població de 331 milions de persones. Un bon ritme de vacunació que es trasllada també en l'economia: creix a un ritme de 4.5% i en l'últim mes ha creat gairebé un milió de llocs de treball.

 

El professor d'Economia d'ESADE Pedro Aznar explica que "els Estats Units és un bon exemple perquè demostra la importància d'aplicar estímuls a l'economia i de tenir un bon ritme de vacunació".

La Xina ha vacunat al voltant de 133 milions de persones i ara mateix no hi ha gairebé rastre del virus al país, gràcies a les estrictes mesures de seguretat.

 

Segons les últimes dades, el seu PIB s'ha disparat aquest primer trimestre un 18,3% respecte al mateix període de l'any passat. Un creixement sense precedents que s'explica perquè es compara amb els tres primers mesos del 2020, quan l'economia xinesa estava totalment paralitzada.

La Unió Europea i Espanya, en la segona velocitat

Europa i, de retruc, l'estat espanyol estan perdent el tren de la recuperació econòmica. La Unió Europea només ha vacunat amb almenys una dosi al 17% dels ciutadans comunitaris i l'economia espanyola és una de les més castigades d'Europa.

L'estat espanyol depèn molt del turisme, la resposta econòmica també és lenta i no s'espera que arribin els fons europeus fins aquest estiu.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut