Com estalviar, a "Planta baixa"

La nova factura de la llum: així has de canviar els hàbits per estalviar

A partir de l'1 de juny tots els clients tindran una tarifa amb tres trams de preus

Dani Sánchez Ugart
TEMA:
Energia

La pròxima factura de la llum canviarà de manera clara. A partir de l'1 de juny, es modifiquen totes les tarifes del mercat regulat, en una nova estructura de preus que requerirà estar atents al rellotge si no volem que la factura final es dispari.En concret, la nova tarifa inclourà la discriminació horària per a tots els abonats, establint tres trams de preus, amb un peatge d'accés diferent per a cadascun d'ells:

1. El tram més barat, el vall, serà de dotze de la nit a vuit del matí els dies de cada dia, i tot el dia durant el cap de setmana i festius. Aquí, els costos fixos del kWh seran de 0,006 euros.

2. El tram intermedi, el pla, serà de vuit a deu del matí, de dues del migdia a sis de la tarda i de deu a dotze de la nit, només els dies de cada dia. Aquí, els costos fixos del kWh seran de 0,042 euros.

3. El tram més car, el punta, serà la resta dels dies de cada dia (de 10 h a 14 h i de 18 h a 22 h). Aquí, els costos fixos del kWh seran de 0,136 euros.

A més, també es podran triar dos trams de potència, amb preus diferents, una opció interessant sobretot per a propietaris de cotxes elèctrics que puguin fer un gran consum en hores vall.

 

L'objectiu de la reforma és aplanar la corba de consum, és a dir, desplaçar consums a les hores on la xarxa elèctrica està més descongestionada, i així avançar cap a l'eficiència energètica. Però si no es produeixen canvis en el consum, la factura de la llum es pot disparar: fins a 58 euros més a l'any per als clients que tenien tarifa nocturna contractada, mentre que els que no la tenien notaran un petit estalvi de cinc euros, segons l'OCU.


Per això, el més adequat amb la nova tarifa és prendre consciència dels nous trams de preus, i deixar els consums més elevats a les hores vall. Per exemple, el preu de posar un rentadora a 60 graus, d'una hora de forn o d'un cicle del rentavaixelles, suposant un consum d'un kWh i amb un preu mitjà de l'energia -uns 60 euros el mWh- seria de:

-. 6 cèntims en l'horari vall

-. 10 cèntims en l'horari pla

-. 20 cèntims en l'horari punta

Això, per a una rentadora al dia suposa un possible estalvi de 50 euros l'any entre el preu més car i el més barat, un estalvi similar al que es pot aconseguir amb els altres electrodomèstics.

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut