Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El Dia Mundial del Càncer de Pulmó, a "Planta baixa"

La falta de pressupost és "la dificultat més gran" per a la detecció precoç del càncer de pulmó

El doctor Rafael Rosell, escollit per The Lancet com a principal expert europeu en càncer de pulmó, explica a "Planta baixa" que agafar el tumor a temps és vital per millorar les perspectives de supervivència

El càncer de pulmó és el més mortal de tots els càncers. Al món, mata més persones que el càncer de mama, pròstata i còlon junts.

Però la detecció precoç pot ser la clau per millorar la supervivència a aquest càncer, que sovint es detecta quan ja es troba en una fase avançada, "ja és malaltia metastàsica", i aleshores, "malgrat que el tractament inicial vagi bé, queden unes cèl·lules residuals" que poden provocar que es repeteixi, segons ha explicat a "Planta baixa" el director mèdic de l'Institut Oncològic Rafael Rosell, i escollit màxim expert europeu en càncer de pulmó per la revista The Lancet, Rafael Rosell.

 

Ja fa temps que les associacions mèdiques demanen un programa de cribratge del càncer de pulmó, com es fa amb el de mama o de còlon, per reduir aquesta mortalitat, però de moment no n'hi ha cap de sistemàtic. Segons Rosell, el principal motiu és el cost econòmic de programes com aquest, que és "molt important", i per tant "el pressupost és la dificultat més gran" per a la detecció precoç.

 

Algunes experiències internacionals han demostrat que els cribratges amb TAC a la població de risc podia reduir la mortalitat en un 20%, tot i que és una dada per a una població concreta, segons ha aclarit el doctor. 

 

Rosell també ha afirmat que "el càncer de pulmó no és un estigma d'un hàbit de tabaquisme", sinó que també s'ha descobert que es pot produir per causes moleculars, que poden arribar fins i tot "a la infància". Són alteracions genètiques que triguen a manifestar-se. 

 

La biòpsia líquida
També ha parlat de la biòpsia líquida, una mostra de sang que és capaç de detectar un càncer, gràcies a la informació genètica cancerígena present al plasma. Aquesta investigació compta amb el finançament de la fundació del jugador de l'NBA Ricky Rubio, que també ha parlat a "Planta baixa" en el Dia Mundial del Càncer de Pulmó


Rubio va perdre la seva mare per culpa d'un càncer de pulmó fa sis anys, i poc després va iniciar una fundació per a la recerca i la sensibilització contra aquesta malaltia. La creació de la fundació ha estat, per a Rubio, un "dels reptes" que es va proposar després de la mort de la seva mare, i que li ha servit per sentir-se "millor". 

 

ARXIVAT A:
Càncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut