Guia pràctica de la tornada a l'escola en cinc preguntes
Què passa si hi ha un cas al centre? Quines opcions tenen els pares? Hem resumit en 5 preguntes tot allò que més preocupa en aquest inici de curs escolar
Guia pràctica de la tornada a l'escola en cinc preguntes
Els dubtes més habituals del dia a dia a les aules

Guia pràctica de la tornada a l'escola en cinc preguntes

Què passa si hi ha un cas al centre? Quines opcions tenen els pares? Hem resumit en 5 preguntes tot allò que més preocupa en aquest inici de curs escolar

Dani Sánchez Ugart
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

La tornada a l'escola d'1,6 milions d'alumnes, aquest dilluns, ha portat més neguits i dubtes dels habituals. Els infants porten més de mig any sense trepitjar el centre, i els protocols han sigut refets de cap i de nou, amb correccions sobre la marxa per part de les autoritats. Per això resumim, en cinc preguntes clau, alguns dels dubtes més habituals sobre com serà el dia a dia de les escoles.

 

1. Què passa si hi ha un cas al centre?

El Departament de Salut i el d'Educació han dissenyat tot el protocol de tornada a l'escola al voltant dels grups bombolla, que son les classes, i que quedaran aïllats, en la mesura del possible, de la resta d'alumnes del centre. Per això, si hi ha un positiu a l'escola només s'aïllarà el grup bombolla al qual pertanyi aquest positiu, i tota la resta del centre continuarà funcionant amb normalitat. A més, els alumnes d'aquest grup podran continuar fent classes de manera telemàtica, en la mesura que sigui possible pel nivell d'estudis i la disponibilitat de recursos.

 

2. Què poden fer els pares si els fills s'han de confinar?

En aquest punt s'obren dos escenaris. Si el fill és positiu, el protocol que se'ls aplicarà als pares serà el mateix que a qualsevol contacte estret d'un positiu de la Covid, i per tant podran agafar la baixa laboral. En canvi -i aquest és un assumpte polèmic perquè tant la Generalitat com els mestres i famílies ho critiquen-, els pares d'alumnes confinats per un positiu al seu grup bombolla no tindran dret a agafar la baixa laboral, sinó simplement a negociar amb les seves empreses reduccions de jornada, flexibilitzacions o la possibilitat de teletreballar.

 

3. Es tancarà l'escola?

El govern ha insistit que aquesta vegada les escoles no seran el primer equipament a abaixar la persiana, com va passar en la primera onada. Si hi ha tancaments seran, en principi, de centres concrets, i sempre sota les ordres del Departament de Salut. L'objectiu de l'executiu és que l'escola sigui l'últim equipament que es tanqui, i només s'esperen tancaments generalitzats en cas d'un confinament total. I fins i tot en aquest cas, es pretén que l'escola estigui disponible per a fills de famílies vulnerables i de treballadors essencials.

 

4. Quan cal deixar els fills a casa?

Els pares hauran de responsabilitzar-se de no portar els fills a escola amb símptomes compatibles amb coronavirus. El primer i més evident és la febre. Salut ha establert el límit de 37,5 ºC per forçar que els nens es quedin a casa. Però hi ha altres símptomes, com la tos, el refredat nasal, els vòmits, la diarrea o la fatiga, que també indicaran l'absència de classe.

 

5. I fora de classe?

La intenció és que es mantinguin els grups bombolla també als espais comuns. És a dir, que els nens només es relacionin amb els companys de classe al menjador, pati i altres zones comunes. Per garantir això es faran entrades esglaonades, però aquesta lògica es trencarà en alguns espais, com el bus escolar, on els infants tindran un lloc fix assignat i hauran de portar mascareta (a classe també, a partir dels sis anys). També es trencarà a les activitats extraescolars, on també es barrejaran alumnes de grups bombolla diferents.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut