Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Consells de ciberseguretat, a "Planta baixa"

Guia bàsica per evitar que t'estafin a internet

Actualitzar el mòbil, no seguir enllaços sospitosos o canviar les contrasenyes, entre els consells bàsics en el Dia de la Internet Segura

Els ciberdelictes s'han disparat a Espanya un 455% en l'últim lustre, i les estafes per internet a empreses han crescut en un 170% en només un any, segons l'Agència Catalana de Ciberseguretat. Per això, i en el Dia de la Internet Segura, "Planta baixa" ha recopilat, de la mà de l'experta en ciberseguretat Selva Orejón, alguns consells bàsics per no ser víctima del cibercrim. 

 

SMS i mails

El phishing i l'smishing són missatges que ens arriben al correu o al mòbil, respectivament, en què els estafadors es fan passar per una empresa, generalment el nostre banc, per aconseguir dades i robar-nos els diners. Per evitar caure-hi, cal comprovar l'enllaç que hi posen, perquè sovint no cocincideix amb l'adreça real de la web del nostre banc. En qualsevol cas, el banc no ens demanarà mai contrasenyes per correu o SMS. I si tenim dubtes, podem trucar al banc per assegurar-nos que han estat ells. 

 

Contrasenyes

A l'hora de triar una contrasenya, cal que sigui llarga, amb lletres, números i símbols, diferent per a cada compte que tinguem, i hem de canviar-la sovint. Als mòbils ja hi ha aplicacions de clauer, que desaran aquestes contrasenyes, i no caldrà que les memoritzem. També s'ha de comprovar que la contrasenya no s'ha filtrat públicament. A més, la majoria de proveïdors de servei a internet ja ofereixen autentificació de doble factor, que a més de posar la contrasenya ens demanarà autoritzar l'accés al compte al dispositiu que hi tinguem vinculat. D'aquesta manera podem evitar que hi entrin terceres persones. 

 

 

Programes al dia

És molt important tenir les aplicacions, i sobretot els sistemes operatius, actualitzats. Tant del mòbil com de l'ordinador. Aquesta és la manera que tenen els desenvolupadors de protegir-se de les noves amenaces; per tant, un sistema desactualitzat és vulnerable. I a més d'això, cal instal·lar un antivirus, que ha de ser de pagament, segons Orejón.

 

Compres en línia

A l'hora de fer una transacció econòmica hem de ser especialment curosos. El consell d'Orejón és tenir comptes de correu específics per a les compres i també cibertargetes de crèdit, que estiguin vinculades a un moneder i a no al nostre compte corrent.  

ARXIVAT A:
Ciberdelicte
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut