"Fa 35 anys que soc interina": el nombre de treballadors temporals es dobla en 15 anys
L'any 2004 hi havia 48.200 a Catalunya, però actualment ja n'hi ha més de 90.000
"Fa 35 anys que soc interina": el nombre de treballadors temporals es dobla en 15 anys
"Planta baixa" denuncia la precarietat dels interins

"Fa 35 anys que soc interina": el nombre de treballadors temporals es dobla en 15 anys

L'any 2004 hi havia 48.200 a Catalunya, però actualment ja n'hi ha més de 90.000

Edgar Sapiña Manchado / Berta Torrades
TEMA:
Drets laborals
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Treballar per l'administració ja no és una feina per a tota la vida: tres de cada deu treballadors públics són interins, un percentatge rècord. En quinze anys, el nombre de treballadors temporals s'ha duplicat: l'any 2004 n'hi havia 48.200, ara en són 93.557. I la bretxa de gènere és enorme: el 70% dels treballadors públics temporals són dones.

Els interins no han fet mai proves d'oposició perquè no se n'han convocat o perquè estan substituint algú que sí que les ha superades però no treballa al lloc que se li han assignat.

Hi ha àmbits de l'administració on els interins són majoria. Als centres de la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), el percentatge ja arriba al 72%, i en alguna residència concreta, com el centre de menors Can Rubió (Esparreguera), fins al 100%.

La llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic estipula que l'administració només pot tenir un treballador interí de manera excepcional i com a màxim durant tres anys. A l'hora de la veritat, però, hi ha interins de llarga durada.

 

 

Marta Montiel té 59 anys i en fa 35 que és interina. Ha passat pel Departament d'Educació, ha estat a la DGAIA, ha treballat a l'administració local i ara forma part d'un equip d'assessorament i orientació psicopedagògica (EAP). En aquest temps, s'ha casat, ha tingut dos fills i ha perdut els seus pares. "Les persones que fa tants anys que treballem a l'administració (...), ara no ens toca fer oposicions", reivindica la Marta.

"Fa 25 anys que cotitzo com a temporal i tots per l'administració", diu Elisabeth Ramos, divorciada i mare de tres fills. Ara té 50 anys i durant els últims 20 ha sigut interina. "A totes les administracions públiques això s'ha desbordat. Precarietat pura i dura", assegura.

La Plataforma d'Interins de Catalunya reivindica els drets dels interins

L'any 2017 l'aleshores ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va firmar amb els sindicats majoritaris (CCOO, UGT i CSIF) una reducció de l'interinatge fins al 8%. Des d'aleshores, la realitat és que, any rere any, el nombre de treballadors a les administracions públiques catalanes no ha parat d'augmentar.

Ruth Gras, portaveu de la Plataforma d'Interins de Catalunya, explica que l'estat actual de molts dels treballadors i treballadores de l'administració pública "no és casualitat". D'aquesta manera, els interins no tenen dret a indeminització per impagament ni a l'acomiadament amb preavís, entre altres drets.

"És una manera de tenir-te en un període de prova constant. Ens consideren treballadors de segona, però estem a càrrec dels serveis públics", explica. A més, també apunta que els funcionaris interins no tenen convenis col·lectius.

 

Xavier Gatius, secretari general de Polítiques Digitals i Administració Pública, ha explicat que aquesta problemàtica no té una relació directa amb l'aprovació dels nous pressupostos, sinó que han de ser capaços d'eliminar les imposicions establertes per les taxes de reposició".

 

ARXIVAT A:
Drets laborals Precarietat laboral

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut