Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Falses revisions de gas, a "Planta baixa"

Estafa a persones amb Alzheimer fent-se passar per revisors del gas

Les parts han arribat un acord de conformitat amb la Fiscalia que permet que els estafadors no hagin d'anar a la presó

Triaven víctimes vulnerables, molt sovint persones amb problemes de memòria, i les estafaven amb contínues falses revisions del gas a preus abusius. Així funcionava un grup criminal que va ser desarticulat pels Mossos d'Esquadra l'any 2016. Ara, 5 anys després, s'havia de fer el judici per aquests fets a l'Audiència de Barcelona.

La Fiscalia demanava penes de fins a 12 anys de presó per delictes d'estafa continuada i de pertinença a organització criminal. Tot i això, les parts van arribar a un acord de conformitat amb la Fiscalia que permet que la pena màxima sigui de 2 anys de presó, amb la qual cosa evitarà que hi ingressin.

 

L'organització va començar a funcionar l'any 2012 i estava liderada per dos homes, pare i fill, amb antecedents per tràfic de drogues. Creaven empreses SL per prestar serveis de manteniment d'instal·lacions de gas que donaven de baixa quan se sentien assetjats per la policia o rebien una allau de queixes pel servei.

L'única finalitat de l'empresa era estafar gent gran: oferia serveis anuals de manteniment que no complia, cobrava preus desorbitats per feines inexistents i robava objectes de valor de les seves víctimes quan es descuidaven.

 

Estafat 60 vegades

Un dels casos més cruels de totes les estafes que va perpetrar el grup és la del Jordi, de 80 anys, que vivia amb la seva dona en un petit pis del Poblenou, a Barcelona.

El Jordi va rebre la visita d'un suposat operari del gas que li va dir que havia de canviar el tub de butà. Des d'aleshores, aquell operari i altres de la mateixa companyia no van parar de visitar-lo detectant fallades inexistents i exigint contínuament pagaments desorbitats per serveis que no es prestaven.

El Jordi tenia Alzheimer i amb prou feines recordava qui l'havia visitat poques hores abans, amb la qual cosa es va convertir en la víctima perfecta per a aquesta banda d'estafadors sense escrúpols.

 

Gairebé 15.000 euros

Els suposats operaris del gas van arribar a visitar el Jordi en 60 ocasions en només dos mesos aprofitant-se de les seves pèrdues de memòria i li van buidar 14.823 euros. Els Mossos d'Esquadra van col·locar unes càmeres amagades al seu domicili per atrapar els estafadors.

L'home, malgrat la seva malaltia, havia aconseguit adonar-se que les repetides i contínues visites d'aquells operaris no eren normals. Els investigadors, a més, van viure en primera persona els estralls que causava la malaltia en el Jordi. Els mateixos agents van acudir el mateix dia al matí i a la tarda i el Jordi no els va reconèixer.

Les imatges de les càmeres, el compte buit del Jordi i la barra amb què actuaven aquells estafadors sense ànima va desencadenar una operació en què la policia catalana va detenir 13 membres de l'organització, que posteriorment es va incrementar fins als 19.

Al Jordi li van cobrar factures de 800, 900 i 1.000 euros per canviar el tub d'una estufa a una altra i a vegades les explicacions que li donaven eren inversemblants aprofitant-se de la seva extrema vulnerabilitat.

"Ara mateix a aquest aparell el que fem és reactivar-li el nucli. Porta un nucli de protons que, alimentat amb una pila de 12 bytes, ho fa funcionar", li van dir.

Quan el Jordi es va quedar sense diners, els estafadors van continuar anant a casa seva i acompanyant-lo al caixer. En una ocasió, l'home va oblidar el número PIN de la targeta i va tornar al seu domicili acompanyat dels seus estafadors. "No tindrà un raconet?". "Només em queden 20 euros", va assenyalar el senyor Jordi. "Ja me'l quedo jo com a paga i senyal", va dir l'estafador. "Tingui, tingui. Tot el que tenim l'hi donem", va respondre la víctima.

 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut