Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Viure sense compte corrent, a "Planta baixa"

Es pot viure sense compte corrent?

Es calcula que a l'estat espanyol gairebé el 100% de la població té compte corrent. Però, es pot viure sense?

En ple 2021 podem dir que gairebé el 100% de la població espanyola té compte corrent. Però, es pot viure sense compte corrent? Avui a "Planta baixa" ens hem fet aquesta pregunta amb la periodista i col·laboradora habitual del programa Sara Barrera. 

"Teòricament no hi ha cap impediment legal que impedeixi fer les transaccions en efectiu, tot i que hi ha obstacles que frenen aquest ús dels diners."

Barrera ha detallat els obstacles que frenen l'ús dels diners en efectiu: en primer lloc, la llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, que prohibeix, entre d'altres coses, els pagaments en efectiu per sobre dels 1.000 euros, i, en segon lloc, l'alt nivell de "bancarització" dels ciutadans espanyols, on gairebé el 100% de la població té compte corrent.

A més, hi ha qui no vol tenir un compte corrent perquè "va associat a conceptes de control i repressió social", diu Barrera, i hi ha qui pensa que "les clàusules i comissions són abusives".

 

 

Quines 4 transaccions habituals es poden fer en efectiu i no ho sabem?

Són moltes les activitats que fem a través d'un banc, com per exemple domiciliar el pagament del gimnàs o l'escola dels nostres fills, però, legalment, podríem demanar fer aquests pagaments en efectiu? La teoria ens diu que sí, però a la pràctica tot és més complicat.

  • Cobrar la nòmina: l'estatut dels treballadors contempla la possibilitat de percebre el nostre salari en moneda de curs legal o mitjançant un xec o una altra modalitat de pagament similar a través d'entitats de crèdit, amb l'informe previ per al comitè d'empresa o per als delegats de personal.
  • Pagar els impostos: es poden pagar en efectiu al taulell del banc, però si ens han de tornar diners la cosa es complica perquè l'administració prefereix la transferència bancària o el xec. També hi ha excepcions a l'hora de cobrar-los: quan la persona beneficiària és víctima de violència de gènere, on en molts casos és impossible obrir un compte corrent, sí que es pot cobrar en efectiu.
  • Pagar els subministraments de la llar: si volem pagar-los en efectiu, ho podem fer al taulell del banc o a través del caixer, però hem de saber el dia que s'accepten els pagaments.
  • Cobrar la pensió: fins fa un parell d'anys, sí que es podien cobrar en efectiu, però ara tot ha de passar pel banc.

Com s'adapten les persones grans a la banca digital?

Set de cada deu persones majors de 65 anys no són usuàries de la banca digital o en línia i és el que es coneix com a "vulnerabilitat financera".

El 83% de les persones grans prefereix atenció personalitzada i la banca, per contra, el que fa és tancar sucursals i augmentar la digitalització. Durant el 2021, quatre grans bancs espanyols (Santander, BBVA, CaixaBank i Sabadell) han reduït en un 17% les seves sucursals i han deixat 1,3 milions de persones en situació de vulnerabilitat financera.

Les persones grans, diu Barrera, "queden excloses del sistema econòmic, sense que se'ls hi proporcioni cap alternativa".

Isabel Pons, coordinadora AICEC - ADICAE Barcelona, ens ha explicat que "les entitats han de tenir present que les persones grans necessiten tracte personal" però que als bancs no els interessa aquest perfil de clients.

 

 

Pons ha explicat que és important que la gent gran conegui el "compte corrent de pagament bàsic", ja que no té comissions ni despeses.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut