Cobrar el salari mínim, a "Planta baixa"

Es pot viure amb 900 euros al mes?

"Planta baixa" ha parlat amb tres persones que cobren menys de 900 euros al mes i han explicat les dificultats que tenen per arribar a final de mes
Berta Torrades
Viure amb un sou per sota del salari mínim
Viure amb un sou per sota del salari mínim

Es pot viure amb l'actual salari mínim de 900 euros al mes?

"Planta baixa" ha parlat amb tres persones que tenen sous per sota del salari mínim i que reben ajuda de Càritas. Han explicat les dificultats que tenen per arribar a finals de mes:

 

L'acord del PSOE i Podem

Aquesta setmana, Pedro Sánchez es comprometia a apujar el salari mínim interprofessional. Han dit, però, que abans vol acordar-ho amb sindicats i patronals. 

El govern espanyol vol que al final de la legislatura el salari mínim sigui del 60% de la mitjana del salari del país (com recomana Europa). Això suposaria cobrar per una jornada completa de treball una forquilla entre els 1.000 i els 1.200. Des de l'1 de gener, el salari mínim està fixat en els 900 euros al mes, que equival a 12.600 euros l'any. Això és un 22% més que l'anterior, que només era de 735 euros mensuals.

Salari mínim actual
Salari mínim actual (CCMA)


L'acord del nou govern inclou apujar progressivament el salari mínim al 60% del sou mitjà d'Espanya. No es concreta la xifra, però si s'agafa com a salari mitjà el del 2018, el nou SMI arribaria als 1.166 euros, una mesura molt criticada per part de l'empresariat... pel Banc d'Espanya generarà economia submergida i destruirà més de 150 mil llocs de treball.


El govern ha xifrat en 1.239 euros el salari mínim català. Diuen que l'SMI espanyol és insuficient perquè Catalunya té un cost de vida més alt. De fet, si comparem amb la mitjana europea, el salari mínim espanyol queda ara en una zona intermèdia no són ni els 2.071 euros al mes que es cobra a Luxemburg ni els 286 euros que es cobra a Bulgària. Quanta gent el cobra? La mesura beneficiarà 1.200.000 treballadors (el 7% dels assalariats). 

Comparativa salari mínim amb Europa
Comparativa salari mínim amb Europa (CCMA)

 

VÍDEOS RELACIONATS