Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els mínims per pagar amb targeta, a "Planta baixa"

Es poden negar a cobrar-nos 1 euro amb targeta?

La normativa actual diu que els comerços no tenen l'obligació d'acceptar pagament amb targeta de crèdit, però a "Planta baixa" hem explicat que hi ha algunes excepcions

TEMA:
Consum

Cada cop hi ha més gent que paga amb targeta. Segons el darrer informe del Banc d'Espanya, prop del 55% de la població prefereix pagar amb targeta de crèdit per la comoditat i rapidesa que suposa.

Aquest tipus de pagaments han anat guanyant terreny al llarg dels anys, però arran de la pandèmia del coronavirus es van acabar de reafirmar quan, per higiene, es van recomanar per evitar qualsevol tipus d'interacció.

Els establiments estan obligats a acceptar targeta?

La normativa actual ens diu que no hi ha cap comerç obligat a acceptar pagaments amb targeta de crèdit. És a dir, si tens un establiment, pots triar que els teus clients només et paguin en efectiu.

Ara bé, aquí hem de dir que hi ha algunes excepcions a aquesta norma: hi ha sectors regulats, com el del taxi en algunes ciutats, on són les ordenances municipals que exigeixen acceptar pagaments amb targeta.

Un import mínim per pagar amb targeta?

Els establiments poden marcar un import mínim per acceptar els pagaments amb targeta i tenen la llibertat per decidir de quant ha de ser aquesta quantitat mínima.

Ara bé, l'Agència Catalana de Consum recorda que aquestes condicions "no haurien de ser abusives i haurien de ser adequades a la realitat social i econòmica". Sobretot, l'establiment ha d'indicar en un lloc visible quin és l'import mínim per cobrar amb targeta. Si no està ben indicat, l'usuari té dret a pagar amb targeta la quantitat que sigui.

Amb les dades del darrer informe del Banc d'Espanya a la mà, només un 16% dels comerços mantenen un pagament mínim que, de mitjana, s'aproxima als 11 euros.

El que no poden fer els comerços és cobrar més per pagar en targeta. És una activitat il·legal des del 2014, i així ho estableix el Reial Decret Llei 8/2014.

El que s'emporta el banc

La comissió que es queda el banc oscil·la entre un 0,30% i un 0,40% de l'import de la venda. És a dir, que de cada 10 euros que paguem amb targeta, el banc s'emporta 3 cèntims. Són 3 cèntims que perd el comerç per oferir la possibilitat de pagar amb targeta. Un percentatge que s'ha reduït a la meitat en 10 anys.

El 2009 la mitjana del que es pagava rondava el 0,80% i a principis del 2000 estava sobre l'1,5% (en alguns sectors, com el de l'oci nocturn el banc els retenia fins el 3,5% de l'operació amb targeta).

Des del Barcelona Comerç ens han explicat que la comissió per tinença de datàfon varia segons la facturació mensual, el sector i els serveis extra que l'establiment tingui contractat amb l'entitat bancària com ara assegurances o sistemes d'alarma.

ARXIVAT A:
Consum

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut