Els ultraprocessats són un dels factors que fan augmentar el risc de càncer colorectal. Ho diu un estudi que ha publicat la revista "British Medicine Journal", basat en un estudi amb més de 200.000 participants de la Universitat de Harvard. En concret, el risc de patir aquest tipus de càncer s'incrementa un 29% per als homes de lestudi, als quals s'ha seguit durant tres dècades. També s'ha publicat un altre estudi, en aquest cas fet a itàlia i amb més de 20.000 participants, que vincula el risc de malaltia cardiovascular i de mort per altres causes amb els aliments ultraprocessats. No és el primer cop que es vinculen el càncer de còlon i els aliments processats. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja havia inclòs a la llista de sospitosos d'aquesta malaltia les carns processades i els embotits.    Com distingir un ultraprocessat Els aliments ultraprocessats són un camp molt ampli de productes alimentaris, tots produïts de manera industrial. Acostumen a tenir molts ingredients, entre d'altres, sucres, sal, greixos i additius. Les begudes ensucrades, els plats preparats o les llaminadures formen part d'aquesta llista, segons el cap de la unitat de nutrició i càncer de l'Institut Català d'Oncologia, Antoni Agudo, que ha recomanat limitar el consum d'aquests productes.   🍛 La classificació dels aliments 👉 Els llegums envasats o el peix en oli d'oliva són més saludables que els ultraprocessats #PlantaBaixaTV3 🔗 https://t.co/ly4gvNHf3b pic.twitter.com/HBXCKaHvl7 Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) September 19, 2022   També la nutricionista Júlia Farré ha recomanat reduir-ne el consum i substituir-los per productes més frescos. En el cas de la carn processada, com el fuet, ha recomanat de substituir-la en alguns casos per llegums, com els cigrons.