Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'onicofàgia, a "Planta baixa"

Els perills de mossegar-se les ungles

L'onicofàgia és un hàbit gens inofensiu que pot provocar infeccions, dolor o problemes a la boca

TEMA:
Salut

En termes científics o mèdics parlem d'onicofàgia, l'hàbit de mossegar-se o, directament, menjar-se les ungles.

S'estima que gairebé la meitat dels infants i adolescents se les mossega i que entre un 15% i un 30% manté aquest mal hàbit quan passa a l'edat adulta.

 

Un hàbit gens inofensiu

Les afectacions que pot provocar l'hàbit continuat de mossegar-se les ungles són les següents:

 

Infeccions: Menjar-se les ungles és també menjar bacteris, per això una de les mesures clau per combatre la pandèmia ha estat la d'evitar posar-nos les mans a la boca sense haver-nos-les rentat abans. En infants també fa que sigui més probable l'aparició de paràsits intestinals que apareixen en les femtes. Així com ferides als dits, fongs, etc. Amb els anys, apunten els dermatòlegs, poden produir-se deformacions dels dits i en els casos més extrems es pot arribar a perdre la ungla.

Dolor: Apareix a les ungles, als dits, sobretot quan apareixen els repelons.

Problemes a la boca: Els odontòlegs alerten de les conseqüències que pot tenir en la salut bucodental. Les dents es poden desgastar prematurament, poden perdre esmalt, o que es deformin per les postures que pren qui es mossega les ungles. També pot inflamar les genives, desalinear les dents.

Estómac i pulmons: Com que són punxegudes, les ungles poden produir reaccions inflamatòries a la faringe i, si s'aspiren, hi ha el risc d'infecció al teixit pulmonar. També pot ferir les membranes de l'estómac.

Angoixa: Viure constantment amagant les mans, per vergonya d'ensenyar les ungles malmeses, pot generar molta angoixa. La majoria ho viu en silenci, com un tema tabú.

 

Per què ens les mosseguem?

En la majoria de casos les persones que es mosseguen les ungles són persones amb baixa tolerància a la frustració, irritables, tímids i perfeccionistes. Segons la psicòloga Ona Gomis, "són trets de personalitat més propensos a l'aparició d'angoixa i mossegar-se les ungles pot rebaixar els nervis o la sensació d'angoixa".

Una manera de deixar-se de mossegar les ungles, o almenys d'iniciar-ne el procés, és identificar en quins moments ens mosseguem les ungles. "Si identifiques quan ho fas, pots saber el perquè i mirar d'evitar-ho", afegeix Gomis.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut