Els cotxes antics no podran circular: a quines ciutats i a partir de quan?
Els cotxes que tinguin més de 15 anys podran tenir restringida la circulació per les grans ciutats de Catalunya a partir de l'any vinent, amb l'objectiu de reduir la contaminació i delimitar zones de baixes emissions
El compte enrere per eliminar els cotxes més antics i contaminants de la via pública en els municipis de més de 50.000 habitants ha començat. A partir de l'any vinent, els cotxes que tinguin més de 15 anys podran tenir problemes per poder circular per 23 ciutats de Catalunya
L'objectiu és reduir la contaminació amb la llei del canvi climàtic, que estableix que les grans ciutats hauran de restringir el pas dels vehicles més antics i delimitar zones de baixes emissions.
Les ciutats afectades per aquesta mesura seran: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadel, Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Reus, Girona, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Rubí, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Viladecans, el Prat de Llobregat, Granollers, Cerdanyola del Vallès i Mollet del Vallès. En total, suposen més de la meitat de la població de Catalunya (52%).
? Si teniu un cotxe de més de 15 anys i viviu en una gran ciutat ja no hi podreu circular a partir de l'any vinent ? #PlantaBaixaTV3
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) February 15, 2022
? https://t.co/TcRSUuNkoB pic.twitter.com/unJJXNwzfM
Però, tot i potenciar els vehicles menys contaminants, Espanya continua a la cua d'Europa en la venda de cotxes elèctrics. Mentre que Noruega encapçala la llista amb un 72% i a Suècia arriben al 45%, Espanya encara té una quota de mercat de vehicles elèctrics molt inferior, amb tan sols un 6,5%.
Aquesta mesura està creant força controvèrsia: els seus detractors alerten que afectarà sobretot gent gran i gent sense recursos per comprar-se un cotxe, fet que comportarà que moltes persones es venguin els cotxes antics, que aniran a parar a altres municipis més petits.
Surt a compte comprar un cotxe elèctric?
Toni Fuentes, periodista expert en automoció, explica que comprar un cotxe elèctric a Espanya suposa un esforç que moltes famílies no poden assumir:
"No és el mateix comprar-se un cotxe de 40.000 euros a Noruega o Alemanya, on la gent té una renda mitjana de 35.000 - 40.000 euros l'any, que comprar-se'l a Espanya, on la renda mitjana és de 15.000 - 20.000 euros l'any."
? Comprar un cotxe elèctric surt a compte, o encara és més car que un de gasolina?
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) February 15, 2022
? En parlem amb @Tonifuentes, periodista expert en automoció #PlantaBaixaTV3
? https://t.co/TcRSUuNkoB pic.twitter.com/oLA2iC1kIW
A més, assegura que el cotxe elèctric ha arribat massa aviat, que la tecnologia no està prou madura i que no estem preparats per gestionar el final de la vida d'aquests cotxes, ni els residus que generen com per exemple les bateries.
? "El cotxe elèctric ha arribat massa aviat, és una tecnologia que no està prou madura."
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) February 15, 2022
? @Tonifuentes, periodista expert en automoció #PlantaBaixaTV3
? https://t.co/TcRSUuNkoB pic.twitter.com/m8SRf9357J