Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Xiitakes vs Rovellons, a "Planta baixa"

Els bolets saludables: millor el xiitake que el rovelló?

Tots els nutricionistes del món coincideixen que són una bona font de vitamina i de múltiples vitamines del grup B, a més d'aportar minerals com el coure o el seleni

Anar a buscar bolets no només pot ser una activitat lúdica, saludable i amb un resultat gastronòmic òptim. Els bolets poden ser una font molt bona de nutrients i vitamines.

Es troben a mig camí entre el regne vegetal i l'animal i contenen el millor de cada grup. Són rics en proteïnes, cosa que els converteix en la 'carn' del bosc. Especialment quan són secs, es poden equiparar a la carn de vedella.

Són una bona font de vitamina i de múltiples vitamines del grup B, a més d'aportar minerals com el coure o el seleni. Tenen poques calories, perquè són majoritàriament aigua, i aporten a l'organisme una gran varietat d'enzims i polisacàrids, especialment β-glucans, amb gran capacitat per combatre moltes afeccions.

 

 

Xiitakes vs rovellons

Hi ha un gran consens en la nutrició mundial al voltant dels beneficis que tenen els bolets asiàtics, considerats medicinals per les cultures xinesa i japonesa. Però són millors que els bolets que podem trobar als boscos catalans?

Segons la majoria d'experts consultats, no. L'única diferència entre els bolets asiàtics (xiitake, maitake o el reishi) són els estudis científics que s'han fet sobre els efectes positius de la seva ingesta.

La Xina, el Japó i Corea del Sud porten molts anys investigant els beneficis dels bolets que cultiven. Moltes empreses elaboren suplements alimentaris i hi ha tota una indústria al voltant d'aquests.

En canvi, a Catalunya s'han estudiat molt poc les propietats "medicinals" dels bolets catalans, però per la similitud de les espècies, els rossinyols, els ceps o els rovellons poden tenir els mateixos beneficis per a la salut que els bolets asiàtics.

 

Els bolets asiàtics més consumits

- Reishi

La pipa o reishi, com s'anomena a la Xina, a Corea o al Japó. No és un bolet comestible, es comercialitza pols de pipa per fer infusions. També és apreciada en aquests països per les seves propietats medicinals. La pipa viu de la fusta de diferents arbres, amb preferència per l'alzina. Se la troba a finals d'estiu i durant tota la tardor.

 

- Maitake

La gírgola de castanyer o maitake té un gust i una aroma exquisits. És coneguda per la medicina oriental des de fa molts segles per la seva capacitat de millorar les defenses naturals de l'organisme.

 

- Xiitake

El xiitake és un bolet comestible molt apreciat al Japó, la Xina i Corea des de fa 2.000 anys. És originari de la Xina, des d'on es va exportar al Japó, Europa (principalment a Holanda) i els Estats Units.

El seu valor terapèutic no es troba tant en els nutrients que contenen sinó en els principis actius, molt especialment els polisacàrids, principalment β-glucans, per la seva acció immunomoduladora.

 

 

ARXIVAT A:
Consum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut