El preu de tenir una discapacitat: 17.743 euros a l'any que assumeixen les persones i no l'administració
Les persones en cadira de rodes poden arribar a gastar fins a 40.425 euros, segons un estudi de l'Ajuntament de Barcelona a què ha tingut accés "Planta baixa"
17.743 euros a l'any. Aquest és el preu de la discapacitat a Barcelona, en comparació amb la població sense discapacitat. A partir dels 65 anys, aquesta xifra encara augmenta més i arriba fins als 21.111 euros, segons un estudi de l'Ajuntament a què ha tingut accés "Planta baixa". Uns diners que surten de les butxaques de les persones d'aquest grup social, perquè les administracions no hi fan front.

Les persones amb discapacitat visual han de destinar fins a 12.583 euros més a l'any que una persona sense discapacitat, només per la seva condició; les que tenen una discapacitat auditiva 14.334 euros; en el cas de la gent amb discapacitat intel·lectual, 27.481 euros; les persones amb algun tipus de trastorn mental, 28.670 euros; per últim, la població amb discapacitat física ha de gastar fins a 40.425 euros.

A Espanya, les persones amb discapacitat tenen més risc de ser pobres que la població sense discapacitat. En concret, gairebé una de cada tres persones que formen part d'aquest grup social està en risc d'exclusió social. D'altra banda, el 26% de les persones sense discapacitat es troba en aquesta situació, segon la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social.
350.000 persones amb mobilitat reduïda viuen a Catalunya. Quatre de cada cinc necessiten ajuda per sortir de casa i els familiars i amics són, en el 73% de les ocasions, qui les ajuda a sortir de casa. Només una de cada cinc persones compta amb personal professional de suport. Són dades d'un estudi de la Fundació Mutua de Propietaris.
El dia a dia amb una cadira de rodes
A "Planta baixa", hem conegut el cas de la Lamiae, que té dos fills amb distrofia muscular i per això han d'anar amb cadira de rodes. No reben cap ajut econòmic per part de l'Administració:
"A totes les portes on truco, la resposta és no". És el cas de la Lamiae: els seus 2 fills tenen distròfia muscular, una malaltia que fa que hagin d'anar en cadira de rodes. No rep cap ajut i el seu exmarit no li paga la pensió #PlantaBaixaTV3
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) November 8, 2019
▶ https://t.co/x0AXpxZmS1 pic.twitter.com/ql7FW6Bfge
La Cristina Sales va tenir un accident fa tres anys i la vida li ha canviat tan emocionalment com físicament. Va haver d'adaptar tot el pis per poder moure's per tota la casa. Així és el seu dia a dia:
La Cristina afortunadament s'ha pogut costejar les despeses per anar amb cadira de rodes ♿ Viu en un pis adaptat i així és el seu dia a dia 👇 #PlantaBaixaTV3
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) November 8, 2019
▶ https://t.co/x0AXpxZmS1 pic.twitter.com/XPRY73NcYH
Des de l'administració
Antonio Guillén, president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, ha assegurat que des de l'administració no es tenen en compte les necessitats del col·lectiu:
"Les mesures no han tingut mai en compte les necessitats reals. S'han posat en marxa en funció dels recursos disponibles", @guillenmantonio, president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat @cocarmi #PlantaBaixaTV3
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) November 8, 2019
▶ https://t.co/x0AXpxZmS1 pic.twitter.com/nXB66HIUt2
Per la seva banda, Marga Marí-Klose, regidora de Diversitat Funcional a l'Ajuntament de Barcelona, ha reconegut que no s'està fent prou:
"No estem fent tot el que s'hauria de fer per reduir aquest greuge econòmic",@mmklose, regidora de Diversitat Funcional a l'Ajuntament de Barcelona #PlantaBaixaTV3
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) November 8, 2019
▶ https://t.co/x0AXpxZmS1 pic.twitter.com/FYrOyVdybK