Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els riscos dels cosmètics, a "Planta baixa"

El perill dels desodorants: els 5 tòxics més habituals

Un dels productes més utilitzats en cosmètica és el desodorant, per això els experts en disruptors endocrins aconsellen començar canviant el desodorant convencional per un d'ecològic

TEMA:
Consum

La Unió Europea admet que s'estan produint i consumint molts elements químics que no poden certificar-se com a 100% segurs. De fet, el REACH, el registre de substàncies i mescles químiques de la Unió Europea, admet que només s'han testat un 3% dels químics més utilitzats.

Un dels productes més utilitzats en cosmètica és el desodorant, per això els experts en disruptors endocrins aconsellen començar canviant el desodorant convencional per un d'ecològic. A més a més, hi ha diversos estudis, com els de Nicolás Olea i Marieta Fernández, de la Universitat de Granada, que apunten que podria tenir una influència en el desenvolupament del càncer de mama.

 

Els 5 tòxics més habituals

 

En les etiquetes, hi figuren els ingredients que componen el desodorant. Sempre estan ordenats de més a menys presència en el producte i estan escrits en llatí o anglès, perquè s'utilitzen els mateixos termes a tot al món.

  1. Alumini

És el més tòxic i el que més comprovat està que pot danyar l'ADN. S'ha comprovat que aquest metall és capaç de modificar-ne l'estructura i alterar l'activitat dels gens. El trobarem amb el  nom de "clorhidrat d'alumini".

  1. Parabens

El 85% dels cosmètics contenen aquests químics. Els més comuns són els butilparabèn, el metilparabèn i el propilparabèn. Són disruptors endocrins, és a dir, químics que mimetitzen les nostres pròpies hormones i que alteren el bon funcionament de l'organisme.

  1. Triclosan 

Molt utilitzat en els desodorants pel seu efecte bactericida. També és un disruptor endocrí que sovint apareix en els productes "lliures de parabens". Els podem localitzar en les etiquetes perquè apareixen amb molts números.

  1. Ftalats

Son disruptors endocrins importants. Els trobarem amb les sigles DBP (dibutyl ftalat) o DEP (diethyl ftalat), però sobretot, en els desodorants hi trobarem la paraula "parfum". És el que fa que la bona olor aguanti més i és un potent disruptor endocrí.

  1. Dimeticona

Silicona (derivada del petroli) també anomenada PDMS, molt contaminant per al medi ambient i molt utilitzada en la cosmètica en general. Dues de les silicones més utilitzades en cosmètica han estat prohibides,  D4 i D5, i s'espera que la D6 també es prohibeixi, perquè han de passar 20 anys perquè es demostrin els efectes tòxics dels productes.

 

Què provoquen aquests tòxics?

En 2004, la doctora Philippa Darbre, de la Universitat de Reding, va publicar dades sobre la troballa de parabens en tumors mamaris. Les conclusions a les quals va arribar van convulsionar el món científic, ja que la gran majoria dels tumors contenien parabens i, d'aquests, el 62% dels tumors contenien metilparabèn, l'ingredient més usat en cosmètica després de l'aigua, segons la Food And Drugs.

En el seu estudi, el 99% de les mostres contenien un o més parabens i el 60% tenien els cinc parabens estudiats.

Un dels més estudiats és el clorhidrat d'alumini. Segons l'estudi de la professora Darbre, aquest químic pot tenir un paper important en la metàstasi del càncer de mama. "Si bé no és cancerigen, sí que pot incrementar les propietats migratòries d'unes cèl·lules del càncer de mama", explica la Nina Benito, creadora d'Organics Magazin, un portal especialitzat en cosmètica natural.

 

Veus que ho neguen

En la comunitat científica que investiga els disruptors endocrins hi ha consens sobre els efectes d'aquests químics en la salut, però també hi ha veus que ho neguen. Això, segons Benito, es deu al fet que els disruptors endocrins no afecten igual un home que una dona, perquè la majoria poden manifestar-se molts anys després de l'exposició, creant mapes de malalties en les quals la relació causa-efecte sembla diluir-se, i fa molt complicat establir una relació directa entre el tòxic i la malaltia. Aquí és on s'agafen els que neguen que hi hagi una influència negativa dels disruptors endocrins."

 

Solució: desodorant ecològic

Tots els tòxics són legals, l'única manera d'aturar-ho és canviant al desodorant ecològic. Segons explica la Núria Coll, només ens poden refiar de dos segells que certifiquen que els cosmètics són ecològics: ECOCERT i COSMOS.

ARXIVAT A:
Consum

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut