El Govern incompleix el 60% dels compromisos del debat de política general
Torra executa més de la meitat de les seves promeses, però omet els mandats del Parlament
El Govern incompleix el 60% dels compromisos del debat de política general
La realitat del debat de política general

El Govern incompleix el 60% dels compromisos del debat de política general

Torra executa més de la meitat de les seves promeses, però omet els mandats del Parlament

Equip de política del PB
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El debat de política general té dues realitats paral·leles: per una banda, el compromís anual del Govern amb l'horitzó polític, centrat aquest any en les conseqüències de la inhabilitació de Quim Torra i en el silenci del president sobre els seus plans de futur. Per altra banda, una llarga llista de promeses i compromisos concrets que marquen el destí dels departaments del Govern per al curs.

Aquest any, amb Torra ja en temps de descompte, n'hi ha hagut poques. Un repàs del debat del 2019 demostra que, quan n'hi ha, la llista sovint es queda en simples intencions: el Govern ha incomplert el 60% de compromisos sorgits del Parlament en la sessió de l'any passat.

 

Aquest és el resultat de l'anàlisi que "Planta baixa" ha fet de 182 punts concrets, entre les promeses que va fer Quim Torra al seu discurs i les mocions dels partits que es van aprovar dos dies després.

La pandèmia pot explicar l'incompliment d'alguns compromisos, com la rebaixa de les llistes d'espera. Però en altres casos, el coronavirus no eximeix el Govern de responsabilitat: n'hi ha que tenen especificada la seva data d'aprovació per abans del març, o, per exemple, inversions que no s'han inclòs als Pressupostos del 2020.

 

El president de la Generalitat va fer 64 promeses. En un discurs amb la denúncia de la repressió com a rerefons i ple de compromisos eteris, en sobresortien propostes que anaven des de la nova llei vitivinícola de Catalunya fins a l'aprovació de la llei de memòria. La majoria, projectes que ja estaven sobre la taula o en tramitació.

Torra pot acreditar-ne el compliment del 56%, amb iniciatives engegades com l'avantprojecte de llei d'addiccions o la rebaixa del 30% de les matrícules universitàries. Un terç de les promeses, però, no s'han materialitzat, com la llei de concertació social o el desplegament del Pacte Nacional Contra la Violència Masclista.

 

L'incompliment més flagrant és amb les mocions, els mandats que el Parlament fa a l'executiu, que en teoria forcen el Govern a emprendre mesures. No obstant, no hi ha cap mecanisme que en garanteixi el compliment, fet que provoca que l'executiu deixi caure en l'oblit les que no té interès a aprovar.

És el que ha passat amb el 62% d'iniciatives aprovades l'any passat al debat de política general, mentre que un terç sí que s'ha materialitzat. Per partits, el PSC és el que menys compromisos ha vist complerts aquest any, 30, i paradoxalment, deu de les mocions impulsades per les formacions de govern tampoc s'han fet realitat.

 

El discurs d'aquest any de Quim Torra ha estat escàs en promeses, però divendres, quan es votin les mocions que posen punt final al debat, hi haurà tota una nova bateria de mandats que arribaran a la taula del Govern. Mandats que difícilment es compliran amb un executiu que té els dies comptats i amb la incògnita sobre què passarà després de les eleccions. Si el 2019 el debat de política general va tenir un grau de compliment baix, el del 2020 va pel mateix camí.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut