Els productes vegetals que imiten la carn estan de moda. Durant el confinament, la venda d'aquest tipus de productes es va disparar un 264% a l'estat espanyol,  i la consultora ING Research calcula que el mercat europeu d'aquest tipus de productes passarà de 1.400 milions el 2019 a 2.500 milions el 2025.   Multinacionals com Beyond Meat o Impossible Foods, però també empreses catalanes com Heura, experimenten creixements espectaculars de les vendes gràcies al boom d'aquests productes, que es nodreixen d'una quantitat creixent de persones veganes i vegetarianes i a la preocupació per l'impacte ambiental de la carn.   A "Planta baixa" hem volgut saber més d'aquests productes, tastant-los amb dos carnissers, perquè en donin l'opinió i cuinant-los amb el cuiner del "Cuines" Marc Ribas, i parlant amb el cofundador d'Heura Bernat Añaños. "La majoria dels qui reduïm el consum de carn no ho fem perquè no ens agradi, ho fem per les conseqüències que té en la salut, per com s'utilitzen els animals i per l'impacte en el planeta," ha afirmat Añaños, que ha vist com la facturació de la seva empresa es multiplicava per tres en només un any, permetent-los doblar la plantilla per seguir oferint productes. "La majoria dels qui reduïm el consum de carn no ho fem perquè no ens agradi, ho fem per les conseqüències que té en la salut, per com s'utilitzen els animals i per l'impacte en el planeta." @BernatAnanos, cofundador @heurafoods #PlantaBaixaTV3 ▶ https://t.co/7P4h6iNJ22 pic.twitter.com/fUW5zMciNp Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) February 22, 2021 "Ni els voltors s'ho menjarien" Els que no estaven tan convençuts de les bondats d'aquests productes son els resposables del Taulell del Soler, una de les millors carnisseries de Prats de Lluçanès, que han afirmat en un tast de quatre d'aquestes hamburgueses que "ni els voltors s'ho menjarien" i han comparat els productes amb el "menjar de gat". "Ni els voltors s'ho menjarien." La @BeatriceDuodu visita el Taulell del @Solerdenhug, una de les millors carnisseries de Prats de Lluçanès, per fer-los tastar hamburgueses que semblen fetes de carn, però que no en porten gens ni mica! #PlantaBaixaTV3 ▶ https://t.co/7P4h6iNJ22 pic.twitter.com/3N8VqcxbG2 Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) February 22, 2021 Per la seva banda, el cuiner Marc Ribas ha considerat que la carn vegetal és "diferent" i que s'ha de cuinar de manera diferent, per aportar més sabor. Entenc el veganisme, però no quan s'intenta vendre com un producte molt sa, quan és ultraprocessat", ha continuat el cuiner, que ha fet dues preparacions amb una hamburguesa vegetal i una de vedella. Què prefereix Marc Ribas (@mrcuines), l'hamburguesa vegetal o l'hamburguesa de vedella? 👇 #PlantaBaixaTV3 ▶ https://t.co/7P4h6iNJ22 pic.twitter.com/d3LYMvUzva Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) February 22, 2021