Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els microplàstics de la sal, a "Planta baixa"

El 90% de la sal té microplàstics: quins tipus de sal són més saludables?

Cada setmana ingerim 5 grams de plàstic, la quantitat equivalent a una targeta de crèdit, i part d'aquests microplàstics els trobem a la sal marina. Núria Coll, periodista, ens explica quins tipus de sal hi ha i quins són els més saludables

TEMA:
Salut

Un estudi de WWF fet per la Universitat de Newcastle, a Austràlia, suggereix que les persones estem consumint al voltant de 2.000 microplàstics cada setmana. Això equival, aproximadament, a 21 grams al mes, poc més de 250 grams a l'any. 5 grams, una targeta de crèdit a la setmana. (2019)

Els microplàstics de la sal

El mar és la principal entrada de microplàstics a la cadena alimentària, a través d'organismes de zooplàncton que confonen els microplàstics amb el seu aliment.

Investigadors del departament d'enginyeria química de la Universitat d'Alacant van fer un estudi el 2017 publicat a Nature on demostraven que els plàstics ja es poden trobar a la sal que produeixen les salines marines.

Ara, una nova recerca demostra que els microplàstics es troben presents en el 90 per cent de les marques de sal de taula analitzades a nivell mundial. L'OCU ha analitzat 102 aliments d'origen marí, entre els quals inclou cetacis, mol·luscos i sal, i ha descobert la presència de microplàstics en el 69% d'ells.

 

 

El treball liderat a Alacant per María Íñiguez, Juan Conesa i Andrés Fullana suggereix que, si es respecta la ingesta màxima de sal que recomana l'OMS (5 grams diaris, com a molt), el consumidor espanyol menja cada any una quantitat teòrica de 510 micropartícules de plàstic.

Aquests plàstics surten bàsicament de la pols dels neumàtics (53%), els tèxtils (33%), les microesferes dels cosmètics (12%) i la producció de pèl·lets (2%).

Quins tipus de sal són els més saludables?

Núria Coll, periodista, insisteix que és important no estalviar ni amb la sal ni amb l'oli, ja que són "els dos aliments que més consumim" i ens explica que moltes persones "no saben quina sal estan prenent realment" i que és important saber de què està composta la sal de taula comuna refinada:

"La sal de taula comuna refinada està composta en un 99,99% de clorur de sodi i la resta de la seva composició és agregat de iode, perquè el clorur pugui ser ingerit, i dextrosa, que no deixa de ser una forma de sucre."

És millor una sal no refinada? Fins ara sí, explica Coll, i el que més recomanaven els experts era comprar sal marina integral, però ha entrat un altre element en joc.

"La sal marina té tots els minerals que té el mar, que són tots els elements de la taula periòdica i, sobretot, no té el refinament. Però clar, ara hem sabut que el mar està molt contaminat, i no només de mercuri, cosa que afecta els peixos però no la sal, sinó que està contaminadíssim de plàstic."

 

Un altre tipus és la sal de roca, que es recull en estrats ecològics sedimentaris. Té una enorme puresa, el seu color es deu al contingut en ferro i es caracteritza pel seu fort sabor amarg. Tot i que, diu Coll, "algunes marques fan trampes i la tenyeixen" i, a més, obre un altre debat.

"La sal de roca té el 30% menys de sodi i, per tant, actuaria com a sal light i té més potassi que la sal normal. Té gràcia, però l'excavació d'una muntanya pot obrir el debat de si s'està  malmetent la Terra per fer aquestes extraccions."

Per últim, tenim la sal de deu o sal fòssil, que ve de sota terra. Aquest tipus de sal s'extreu d'unes basses que no són salines marines, sinó unes espècie de piscines on l'aigua apareix de sota terra de fa més de 200 milions d'anys.

"L'aigua va quedar estancada i ara, a través de rius, apareix de nou sense els microplàstics del mar d'avui però amb tots els oligoelements i minerals que tenia el mar llavors, a l'època dels dinosaures. És un tipus de sal molt pur i no és cara, val uns tres euros."

Quina sal hem de comprar?

"El més prudent és dir que probablement hem de buscar una alternativa per anar combinant amb la sal marina: la sal de roca, la sal de deu i la sal marina. La sal és l'aliment que més ingerim al llarg del dia, hem de ser curosos, i la diferència econòmica entre una sal més saludable o menys no és tan gran."

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut