Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La història de la Cèlia, a "Planta baixa"

Discriminació immobiliària: "No lloguem a discapacitats"

La Cèlia Lozano, una dona amb discapacitat intel·lectual, es va voler independitzar de la seva família i es va trobar una resposta inesperada per part de la immobiliària: "Em van dir que com que era discapacitada no em podien llogar pisos"

TEMA:
Habitatge

Emancipar-se tenint discapacitat intel·lectual pot ser un infern. Ho demostra el cas de la Cèlia Lozano, una dona que es va voler independitzar de la família i es va trobar una resposta inesperada per part de la immobiliària que anunciava el pis on volia anar a viure. "Em van dir que com que era discapacitada no em podien llogar pisos", ha explicat a "Planta baixa".
 

 

El fet que tingués solvència econòmica, ja que treballa a jornada completa des de fa més de 20 anys a la mateixa empresa, no va canviar res.

Aquesta discriminació li va suposar un daltabaix emocional. "Et sents molt malament, per terra, molt dolorida", diu la Cèlia. Tot i estar en plena cerca de pis, va deixar de buscar un habitatge de lloguer durant dues o tres setmanes. Necessitava traslladar-se de Balenyà, on vivia amb els germans, a Vic, perquè allà hi té la feina i les amistats. Els entrebancs per trobar pis, però, van allargar el procés d'emancipació. 

Finalment, amb el suport d'una tècnica referent de la Fundació l'Esguard, la Cèlia ha trobat un habitatge de lloguer a la capital d'Osona. S'hi ha instal·lat fa un mes i allà ha iniciat un nou projecte de vida. Ara bé, en explicar el seu cas s'ha adonat que no és l'única que ha trobat problemes amb immobiliàries. Coneguts seus, també amb discapacitat intel·lectual, se li han adreçat des de llavors per relatar-li reticències i evasives que s'han trobat durant el procés de cerca de pis.

Mentrestant, des de l'associació Dincat denuncien que hi ha més 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual esperant plaça per a un habitatge adequat. Això implica tant les persones que necessiten viure en una residència de manera permanent com les que simplement necessiten suport a l'autonomia, amb educadors que visiten la persona discapacitada al pis on viu independitzada.

El govern, conscient de la situació, va anunciar la setmana passada la creació de 800 places residencials i d'atenció diürna per a persones discapacitades, tant intel·lectualment com físicament. Aquesta xifra suposa un salt endavant, especialment si es compara amb les 195 places que s'havien creat els sis anys anteriors. Així i tot, des de Dincat asseguren que calen més recursos per tractar de manera "adequada" la realitat de les persones amb discapacitat intel·lectual.

ARXIVAT A:
HabitatgeSíndrome de Down
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut