Descontrol de festes il·legals: pugen a 26 les denúncies en una setmana
Taules VIP per 5.000 euros i festes amb contrasenyes privades, entre els esdeveniments denunciats
Descontrol de festes il·legals: pugen a 26 les denúncies en una setmana
Un 12% dels brots de Covid tenen a veure amb l'oci nocturn

Descontrol de festes il·legals: pugen a 26 les denúncies en una setmana

Taules VIP per 5.000 euros i festes amb contrasenyes privades, entre els esdeveniments denunciats

Dani Sánchez Ugart

La patronal de l'oci nocturn Fecasarm ja ha rebut 26 denúncies per festes il·legals celebrades a Catalunya en poc més d'una setmana, segons les dades avançades pel "Planta baixa". Fecasarm va obrir una bústia de denúncia per perseguir aquestes activitats il·legals a Catalunya, i des d'aleshores el degoteig ha sigut constant, segons ha explicat el secretari general de la patronal, Joaquim Boadas. Això tot i que l'oci nocturn està tancat per llei a Catalunya des de finals del mes de juliol i des d'unes setmanes després a tot l'estat, i que, a més, en el cas de Catalunya, també estan prohibides les reunions de més de 10 persones.


Les festes denunciades es convoquen majoritàriament a través de les xarxes socials, sobretot amb històries d'Instagram, que són efímeres --duren 24 hores-- i que, per tant, deixen un rastre més difícil de seguir per les autoritats.

La majoria d'aquestes festes, segons la patronal, són trobades de luxe, en molts casos en mansions o cases luxoses, que són habilitades per celebrar-hi una festa. Habitualment, en els anuncis no hi apareix l'adreça de la festa, sinó que la persona que compra l'entrada ho ha de preguntar als organitzadors, que envien indicacions de com arribar-hi, i fins i tot una contrasenya d'entrada. Les entrades per a aquestes festes es poden enfilar en alguns casos fins als 5.000 euros, per una taula VIP, segons la mateixa patronal, tot i que també hi ha altres tipologies de festa més informals, amb entrades més barates.


La prohibició de l'oci nocturn està posant en risc la continuïtat d'una bona part de les empreses del sector, i Fecasarm avisa que un 80% dels clubs i discoteques podrien estar en risc de tancament definitiu abans de final d'any si no hi ha un pla d'ajudes concret. De fet, la patronal ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'aixecament de les mesures de limitació de l'activitat imposades per la Generalitat, en entendre que no es justifiquen basant-se en dades científiques.

Les dades, però, sí que apunten que l'àmbit social (que inclou, entre d'altres, les trobades familiars i els locals d'oci) és el principal responsable dels brots de coronavirus que han sorgit a Espanya des del final de l'estat d'alarma, amb un terç dels casos. Dins d'aquest àmbit, i tot i la prohibició de mitjans d'agost, que està arrossegant les dades a la baixa, encara avui més d'un 12% dels casos vinculats a un brot de Covid a l'estat tenen a veure amb l'oci nocturn.


De fet, una de les principals recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per frenar l'expansió de la pandèmia és evitar els espais tancats, amb molta gent i on és difícil respectar la distància de seguretat, com ara, justament, les discoteques i locals d'oci nocturn.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut