Covid persistent: "Sento impotència i angoixa, m'han deixat sola"
La Lídia Gázquez fa quatre mesos que té la malaltia i se sent menystinguda pels responsables polítics, després d'estar combatent la pandèmia cada dia com a professora
Quan va superar la malaltia, que també van agafar el seu marit i la seva filla de cinc anys, va arribar la síndrome Covid persistent, un mal que afecta, aproximadament, el 10% de les persones infectades de coronavirus -més de 40.000 persones a Catalunya, tenint en compte que se n'han infectat 635.710 des de l'inici de la pandèmia i n'han mort 22.232.
"Vaig estar tres o quatre setmanes treballant en aquestes condicions, però no ho podia aguantar. Plorava de dolor." @lidiagazquez #PlantaBaixaTV3
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) June 15, 2021
▶ https://t.co/tJwe25VHvq pic.twitter.com/IcjPBmMTiZ
Aquesta afecció es manifesta amb ofec i dolors musculars i neurològics, entre altres símptomes. En el cas de la Lídia, té mal al cos, se li paralitzen parts de la cara, els braços, les cames i té moltes dificultats respiratòries, que no li permeten fer tasques tan bàsiques com posar una rentadora.
La Covid persistent afecta especialment les dones i el sistema de salut pública no està preparat per donar assistència a tothom. "Necessitem un Can Ruti a cada hospital de Catalunya", demana la Lídia, en referència a la Unitat Covid Persistent que hi ha a l'Hospital Germans Trias i Pujol i que és pionera.
"És una sensació d'angoixa, d'impotència i de veure que no s'acaba mai. Demano ajuda a qui faci falta, estem desesperats. Necessitem un Can Ruti a cada hospital de Catalunya." @lidiagazquez #PlantaBaixaTV3
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) June 15, 2021
▶ https://t.co/tJwe25VHvq pic.twitter.com/AeA5ankRKF
Repòs i ibuprofèn. Aquesta és la solució que li dóna el metge a la Lídia, diu ella mateixa, que confia a aconseguir una derivació a un especialista que li pugui fer un tractament més específic, com fan amb altres companyes docents que ella coneix.
El Departament de Salut, d'altra banda, explica que aquests casos es tracten des de l'atenció primària, a través del metge de capçalera."No ens haurien de deixar sols, la pandèmia no s'ha acabat, hi ha gent que ens hem quedat amb seqüeles molt greus. Volem sobreviure a això, volem recuperar la nostra vida", prega la Lídia.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus