El Covid-19 protagonitza l'especial "El nou coronavirus. Volem saber"

Coronavirus: principals preguntes i respostes clau

Els símptomes, el tractament o els contagis han portat el coronavirus als titulars dels mitjans de comunicació d'arreu del món. Ara que l'epidèmia ha arribat a Catalunya, les preguntes dels ciutadans es multipliquen. Al programa "El nou coronavirus. Volem saber", experts en medicina i salut pública han respost les més comunes.

1. Què és el coronavirus?

El coronavirus és una família de virus que causen infeccions respiratòries, i s'anomenen així perquè, observats al microscopi, semblen envoltats per una corona. Un d'aquests virus és el SARS-CoV-2, que va sorgir de la Xina el desembre del 2019 i que ha provocat la malaltia de què parlem aquests dies, tècnicament anomenada Covid-19.

 

2. Quins són els símptomes de la Covid-19?

Els símptomes més comuns són febre, tos seca, mal de cap o de coll i sensació de falta d'aire. Si heu viatjat a una zona afectada o esteu en contacte amb un cas probable o confirmat, contacteu amb el 061 Salut Respon.

 

Els principals símptomes del nou coronavirus
Els principals símptomes del nou coronavirus (CCMA)

 

3. És una malaltia greu?

La major part dels casos són lleus i es curen sols, però una de cada cinc persones que la pateixen necessita anar a l'hospital. En una petita part dels casos pot ser greu i fins i tot mortal.

Pel que sabem, de moment, els casos més greus de Covid-19 es donen en persones més grans i les que tenen malalties cròniques o problemes d'immunitat. A qui menys afecta són els nens i les persones joves.

 

4. Com s'escampa la malaltia?

La malaltia s'escampa de manera directa de persona a persona, quan una persona infectada estossega, parla o respira a prop nostre i les seves secrecions entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca de l'altra.

De manera indirecta s'escampa quan toquem un objecte o superfície sobre la qual han caigut aquestes gotes i després ens toquem els ulls, el nas o la boca.

 

5. Què podem fer per protegir-nos?

La millor manera de protegir-nos és rentar-nos sovint les mans amb aigua i sabó i procurar no tocar-nos la cara, ja que el virus entra per orificis i mucoses.

Evitem compartir menjar, estris o altres objectes sense netejar-los degudament.

Mantinguem dos metres de distància amb altres persones quan sospitem que hi podria haver contagi.

Quan esternudem o tossim, ens hem de tapar la boca i el nas amb la cara interna del colze o amb un mocador d'un sol ús i després rentar-nos les mans. Així protegim també les persones que ens envolten.

Cal evitar viatjar a les zones de risc, sobretot si ets una persona especialment vulnerable

En qualsevol cas, si no us trobeu bé, quedeu-vos a casa i truqueu al 061

 

6. Haig de fer servir mascareta?

En principi, no és necessari l'ús de la mascareta en espais públics, si no és que ho indiqui el personal sanitari.

Cal fer servir mascareta sempre que ho indiqui el personal sanitari i quan hi ha aïllament domiciliari. En aquests casos hauria de dur mascareta la persona aïllada i també les persones que viuen amb ella quan són a casa. Sempre amb les mans netes i seguint les indicacions.

Òbviament, també el personal sanitari ha de portar mascareta quan ho indiqui el protocol.

 

Rússia prohibirà l'entrada a ciutadans xinesos per por al coronavirus
Un ciutadà xinès camina amb mascareta pels carrers de Foshan (EFE/Alex Plavevski) (EFE/Alex Plavevski)

 

7. Què és l'aïllament domiciliari?

L'aïllament domiciliari consisteix a quedar-se a casa i no sortir-ne per evitar la propagació del virus. El personal sanitari decideix qui és candidat a l'aïllament i li fa un seguiment periòdic. La família de la persona aïllada pot seguir vivint al domicili si bé amb les mesures de precaució que els indicarà el personal sanitari.

 

8. Què faig si he tornat d'una zona afectada?

Si el vostre estat general és bo i us trobeu bé, podeu fer vida normal. Només cal que durant dues setmanes vigileu el vostre estat de salut: si teniu mal de cap o de coll, tos, febre o sensació de falta d'aire, truqueu al 061 Salut Respon i us diran què heu de fer.

Si torneu del viatge amb símptomes respiratoris, quedeu-vos a casa i truqueu al 061 Salut Respon.

 

9. Hi ha tractament per a aquesta malaltia?

Actualment no hi ha un tractament específic per a la Covid-19, però sí que hi ha molts tractaments que en poden alleujar els símptomes. Mai no us automediqueu; adreceu-vos als serveis sanitaris.

 

10. Quan dura la incubació de la Covid-19?

El període d'incubació és el temps entre el contagi i l'aparició dels primers símptomes. En el cas d'aquesta malaltia s'estima entre 1 i 14 dies, normalment uns 5.

 

Gràfic del període d'incubació amb la fase més àlgida ubicada en el cinquè dia
Gràfic del període d'incubació amb la fase més àlgida ubicada en el cinquè dia (CCMA)
 

 

11. Hi ha una vacuna per prevenir el contagi?

Encara no hi ha una vacuna ni un antiviral per a aquesta malaltia, però s'està investigant. La millor protecció per evitar el contagi ara mateix és la higiene, protegir els altres quan estosseguem i mantenir almenys un metre de distància de possibles persones infectades.

 

12. Les mascotes domèstiques poden encomanar el virus SARS-CoV-2 als humans?

No hi ha cap evidència que gossos i gats s'hagin infectat o puguin transmetre la malaltia als humans.

 

13. Quant temps pot sobreviure el virus SARS-CoV-2 sobre una superfície?

Quan parlem, tossim o esternudem, emetem partícules de saliva i mucosa que contenen patògens. Com més petites són les partícules, més temps es mantenen suspeses en l'aire. Algunes cauen sobre les superfícies i poden provocar la transmissió indirecta dels virus.

Encara no en podem estar segurs, però altres coronavirus poden sobreviure entre poques hores i uns quants dies, depenent de diversos factors (temperatura, humitat, material...).

Si considereu que una superfície pot estar infectada, netegeu-la amb un desinfectant. Eviteu tocar-vos la cara i renteu-vos bé les mans amb aigua i sabó.

En cas de dubte consulteu sempre les autoritats sanitàries. No hi ha remeis màgics, naturals ni tractaments o teràpies que puguin prevenir o curar la Covid-19.

 

14. En quina fase estem, ara?

Actualment Catalunya està en fase de contenció, com ha assegurat al programa Joan Guix, secretari de Salut Pública de la Generalitat: "estem lliurant la batalla contra l'extensió del virus". Es preten reduir la seva capacitat d'infecció i contenir-lo al màxim. Catalunya estaria ara en uns nivells similars als de França o Alemanya. 

 

15. Podem fer alguna cosa a nivell nutricional per prevenir la malaltia?

Guix afirma que qualsevol tipus de nutrició equilibrada i proporcionada seria útil per prevenir el covid-19. No s'ha de fer cap cosa extra que pugui tenir cap efecte com a protecció del virus, excepte tenir un bon estat nutricional. El coronavirus és un virus molt recent i encara no es coneix exactament el seu funcionament, però no es creu tampoc que la vitamina C hi tingui cap efecte especial.

 

16. La nostra empresa ens pot obligar a fer teletreball?

El teletreball, segons el Tribunal Suprem, és un règim de treball que no es pot imposar per part de l'empresa. Sempre ha de ser de comú acord entre empressa i treballador. En aquesta situació excepcional, però, el govern d'Espanya ja ha avançat que es vol afavorir el teletreball. Pere Vidal, advocat expert en Dret Laboral, creu que és molt probable que ens trobem amb acords col·lectius o empreses on es consensuï aquesta forma de treball. 

 

17. Com en parlem, del coronavirus, als nens?

Anna Romeu, presidenta de la Secció de Psicologia d'Emergències del Col·legi de Psicolegs, insisteix que no s'ha d'amagar informació als nens. No els hem de mentir ni minimitzar el que passa, però tampoc s'ha d'exagerar. Els nens, segons Romeu, haurien d'estar informats pels adults de confiança sense crear alarmisme i, sobretot, fent servir comparacions. Per exemple, se'ls ha d'explicar què són els virus i que ja estem exposats de manera habitual a ells. L'especial d'"InfoK" sobre el coronavirus pot ser un excel·lent recurs que ens ajudi a parlar-ne. 

 

18. Es pot encomanar el coronavirus a través de l'aigua d'una piscina?

No es té constància que el virus es trasmeti a través de l'aigua, i menys en una piscina on l'aigua sol ser clorada. Però el doctor Guix insisteix que encara s'està aprenent molt sobre el virus i que informacions que fa 15 dies es donaven per vàlides ara s'han desmentit. 

 

19. Per què no contesta immediatament el 061?

Guix explica que, si habitualment es reben unes mil trucades diàries, aquest dilluns es va arribar a les 18.000 trucades, fruit del neguit de la gent. El sistema, reconeix, ara és insuficient. S'ha posat en marxa un test telefònic que, en base a una sèrie de paràmetres, pot detectar els casos d'alt risc de manera més acurada i que contribuirà a solucionar l'embut. Guix insisteix que només hem de trucar al 061 quan hi ha grans factors de risc: si tenim problemes respiratoris, hem tingut contacte amb persones afectades o hem viatjat a zones de risc. En aquests casos la consulta és necessària perquè hi ha un alt risc que s'hagi pogut produïr una infecció.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut