Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Les alternatives renovables, a "Planta baixa"

Com esquivar la pujada del gas aquest hivern

Què costen i en quant de temps s'amortitzen les principals alternatives renovables al gas natural?

S'acosta la temuda data en què caldrà encendre la calefacció. El context actual de preus energètics disparats fa que moltes famílies vegin amb preocupació les factures energètiques d'aquest hivern. I també que hagi crescut l'interès per energies renovables que ens permetin esquivar la pujada del gas.

"Planta baixa" ha demanat al professor de la UPC Álvaro Luna una aproximació al que costa instal·lar, de mitjana, algunes de les tecnologies més interessants, i en quant de temps s'aconsegueix recuperar la inversió.

 

Aerotèrmia

L'aerotèrmia és una alternativa adequada sobretot per a cases grans que permet escalfar l'aigua calenta i també tenir calefacció per radiadors o per terra radiant. És una de les alternatives que aconsegueix una rebaixa més contundent de la factura, perquè al voltant del 75% de l'energia que es fa servir prové de l'aire, de l'escalfor que hi ha a l'aire. Tot i això requereix una inversió alta comparada amb altres tecnologies, i sobretot és bona per a cases noves o reformes integrals, perquè permet maximitzar els beneficis.

 

Cost: 15.000 euros

Retorn de la inversió: 8-10 anys

 

Solar tèrmica

L'energia solar tèrmica era molt popular fa uns anys. Consisteix en plaques que recullen l'escalfor i la llum solar, però en lloc de fer-la servir per generar electricitat la utilitzen per escalfar l'aigua. Les opcions que serveixen per escalfar l'aigua i per a la calefacció són molt cares, però les que tenen un dipòsit a la teulada (termosifó) són més barates i s'amortitzen de seguida. Tenen el desavantatge que resten espai per a les plaques fotovoltaiques.

 

Cost (termosifó): 2.000-3.000 euros

Retorn de la inversió: 5-6 anys

 

Solar fotovoltaica

És la tecnologia estrella últimament. Converteix l'energia del sol en energia elèctrica. La baixada dels costos d'instal·lació l'ha tornat molt popular, tant, que els instal·ladors van desbordats i en el que portem d'any s'ha triplicat la potència instal·lada a Catalunya amb relació a l'any passat. Malgrat això continua sent una opció molt atractiva si es disposa d'espai a la teulada.

 

Cost (termosifó): 3.500-4.500 euros

Retorn de la inversió: 4-6 anys

 

 

Altres opcions

També hi ha altres alternatives amb menys inversió per guanyar en eficiència. Per exemple, canviar les bombetes per llums led té una inversió de 100 o 200 euros, que es recuperen en menys d'un any i mig, o posar endolls intel·ligents, que permeten programar aparells o encendre'ls a distància, té un cost de 25 euros, i queden amortitzats en un any.

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut