Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La ciutat amb més fibrociment de l'Estat, a "Planta baixa"

Badia analitza l'amiant que respira: n'hi ha una tona per habitant

Els veïns fa anys que treballen per desprendre's de tot l'amiant de la ciutat i demanen a la Generalitat que s'hi impliqui més

TEMA:
Amiant

Els veïns de Badia del Vallès han començat a mesurar les partícules d'amiant suspeses a l'aire. En un projecte conjunt de l'associació de veïns i l'Ajuntament, s'han col·locat mesuradors electrònics en 31 habitatges, els que sospiten que poden estar més contaminats. Les proves s'enviaran a Tolosa (França), on hi ha un laboratori especialitzat.


Badia és un cas únic a Espanya. Tota la ciutat es va construir alhora a principis dels anys 70 i hi ha amiant per tot arreu. A les teulades dels edificis i, sobretot, en unes galeries que són a tocar de la finestra de la cuina en moltes cases. Ara, quaranta anys més tard, l'amiant arriba al final de la vida útil, les peces es comencen a degradar, i al trencar-se, desprenen una pols que és perillosa.


L'amiant es considera un cancerigen de primera categoria, i provoca malalties respiratòries, la més habitual i més greu, el càncer de pleura (la membrana que recobreix el pulmó). Fins ara, la majoria de víctimes han estat treballadors de la fàbrica d'Uralita o veïns, sobretot a Cerdanyola del Vallès.

"Vam tenir una onada epidèmica, que era la de l'amiant fabricat, i ara pot venir la segona, que serà la de l'amiant instal·lat", adverteix el metge de capçalera i pneumòleg Josep Tarrés.

 


Una primera fase de la retirada va començar fa anys, però amb la crisi es va aturar. Als 29 blocs que encara tenen galeries de fibrociment, els veïns han de pagar 4.100 euros per família per substituir-les. La Generalitat en paga una part, però Ajuntament i veïns voldrien que s'hi involucrés més. Fa anys que treballen per desprendre's de tot l'amiant de la ciutat. A la primavera, van treure mostres dels edificis per estudiar el grau d'afectació, i ara han començat les mesures de l'aire per saber quant amiant hi ha a l'aire que respiren. Els veïns ho viuen amb preocupació i es queixen de la manca de suport per part de l'administració:


L'amiant és un mineral eficient en l'enginyeria i la construcció, i és un bon aïllant tèrmic i acústic. Va ser molt popular a mitjans del segle XX, perquè, a més, és molt barat. Però, quan es gasta i es trenca, es torna perillós. Deixa anar fibres a l'ambient que penetren a l'aparell respiratori i provoquen efectes molt greus a la salut.

 

ARXIVAT A:
Amiant

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut